Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 24. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.221.468 testiranj s PCR in HAG testi. 24. 5. 2021 je bilo opravljenih 47.671 testiranj, od tega 3.558 s PCR in 44.113 s HAG testi. Potrjenih je bilo 326 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 24. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 295 bolnikov s COVID-19, od tega 92 na intenzivni negi, 38 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 5. 2021 vključenih 1.150 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 104 prostovoljci humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Nekateri regijski štabi CZ so prevzeli in srednjim šolam distribuirali dodatno količino hitrih testov za samotestiranje dijakov.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 18.12 se je v Solčavi v istoimenski občini, sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Solčava so zemeljski plaz v približni izmeri 50 kvadratnih metrov prekrili s folijo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.45 se je v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica zaradi razmočenega terena sprožil večji zemeljski plaz, ki je zasul cesto, ogrožal naj bi tudi stanovanjsko hišo. Podrlo se je tudi več dreves. Posredovali so gasilci PGD Vuzenica, ki so cesto v dolžini enega kilometra zaprli ter uredili obvoz. S sanacijo plazu bodo pričeli tekom današnjega dne.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.33 je v proizvodnem podjetju v Pamečah, občina Slovenj Gradec, delavcu na nogo padel večji kos železa. Do prihoda gasilcev PGD Pameče-Troblje in Slovenj Gradec so zaposleni železni kos odstranili. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Iz Idrije so v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljali obolelega otroka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.31 sta na Cesti krških žrtev v Krškem trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče in usmerjali promet do prihoda policistov. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 20.01 so na Finžgarjevi ulici v Lescah policisti odkrili poškodovano vozilo. Gasilci PGD Lesce so odklopili akumulator in vozilo premaknili iz vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.21 je na ljubljanski zahodni obvoznici, od izvoza Kozarje proti Brdu, voznik osebnega vozila zapeljal v odbojno ograjo, pri čemer se je vozilo prevrnilo. Do prihoda gasilcev in reševalcev na kraj nesreče se je voznik uspel rešiti iz vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem, ki so ponesrečenca prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 21.29 je na Lepi poti v Ljubljani voznica izgubila nadzor nad vozilom in pristala na boku. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom voznici, ki je utrpela lažje telesne poškodbe, pomagali iz vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.57 sta na cesti Bakovci - Murska Sobota, pri križišču za Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), trčili osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Murska Sobota so poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 20.48 so se v Dolenji vasi, občina Železniki, v dimniku gorele saje, ogenj pa se je razširil v ostrešje. Gasilci PGD Selca, Železniki, Rudno in Zali Log so požar pogasili, prezračili prostore hiše ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.17 je v Bistri , občina Črna na Koroškem, zagorelo v počitniški hiši. Začetni požar je do prihoda gasilcev pogasili lastnik. Gasilci PGD Črna na Koroškem so prostore prezračili ter preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.46 je na gozdni poti na Vojskem, občina Idrija, zagorel delovni stroj. Posredovali so gasilci PGD Vojsko in lastniku pomagali pogasiti požar. Delavni stroj je v celoti zgorel.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.09 so na Ulici Ivanke Uranjek v Žalcu gasilci PGD Žalec razžagali in odstranili drevo, ki je viselo nad cesto.

Ob 6.06 so v Belih Vodah v občini Šoštanj na regionalno cesto Šoštanj - Bele Vode padli drevesi in manjša količina kamenja. Gasilci PGD Šoštanj so drevesi razžagali, cesto očistili ter sprostili promet.

Ob 7.37 so na Ulici v Zadrže v Šmarjah pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah s pomočjo avto lestve in vrvne tehnike nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri transportu obolele osebe iz drugega nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 15.25 so na Starem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje, v katerem je bila mrtva oseba.

Ob 19.31 so v Razborju, občina Šentjur, gasilci PGD Dramlje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Kranj

Ob 17.13 je v naselju Podlubnik, občina Škofja Loka, otrok ostal zaklenjen v osebnem vozilu z delujočem motorjem. Gasilci PGD Stara Loka so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili nepoškodovanega otroka.

Ob 17.53 se je podrlo drevo na Kovorsko cesto v naselju Ročevnica v občini Tržič. Gasilci PGD Tržič so drevo odstranili.

Ob 18.34 je na cesto Škofja Loka–Breznica pod Lubnikom v občini Škofja Loka padlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Škofja Loka.

Ob 20.49 se je na regionalni cesti Žiri - Logatec, pri odcepu za Izgorje, občina Žiri, podrlo drevo. Gasilci PGD Brekovice so drevo odstranili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.16 so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe v četrto nadstropje stanovanjske hiše v Šlandrovi ulici v Radomljah v občini Domžale.

Ob 13.55 je bila v stanovanju na Voduškovi ulici v Ljubljani neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP UKC Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.10 so gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri reanimaciji osebe na Ulici Luize Pesjakove v Ljubljani.

Izpostava Maribor

Ob 12.29 so na Maistrovi ulici v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, gasilci PGD Šentilj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.03 je v kletnih prostorih vrtca na Prešernovi ulici v Murski Soboti počila vodovodna cev. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so iz zalitih prostorov prečrpali približno 4 kubične metre vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.38 so v bližini kraja Merljaki, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZGRD) Nova Gorica nudili pomoč pri sanaciji električnih vodov zaradi padlega drevesa.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.38 je v Dilančevi ulici v Novem mestu z ostrešja objekta pešce ogrožal viseči kos pločevine. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pločevino pritrdili nazaj na ostrešje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/