Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje nagovoril 74. Generalno skupščino Svetovne zdravstvene organizacije

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes, 25. 5. 2021, nagovoril delegate 74. zasedanja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

Med 24. majem in 1. junijem 2021 namreč poteka 74. zasedanje Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije v virtualni obliki. Letošnja Generalna skupščina SZO je osredotočena na razprave o dosedanjih izzivih in pridobljenih izkušnjah v boju proti pandemiji COVID-19 na vseh področjih zdravja. Kakor tudi krepitvi pripravljenosti in odzivanja SZO kot tudi držav članic na prihodnje izredne razmere in grožnje zdravju.

Minister je v svojem nagovoru na plenarnem zasedanju povedal, da Slovenija, kot odločna zagovornica multilateralizma, priznava ključno vlogo SZO-ja pri odzivanju tako na pandemijo COVID-19 kot tudi na vse druge globalne zdravstvene izzive, zato je potrebno okrepiti mandat in zmogljivosti te organizacije. Kot ena izmed držav članic EU, Slovenija podpira sprejetje resolucije o krepitvi pripravljenosti in odzivanja SZO na izredne zdravstvene razmere ter se strinja s priporočili treh odborov, ki so pregledali dosedanje delovanje in odzivanje SZO ter držav članic na pandemijo.

Da bi lahko zagotovili bolj zdrav, varen in pravičnejši svet, je potrebno zagotoviti enak dostop do zdravstvenih storitev za vse ljudi. V prvi vrsti to pomeni enako dostopnost do cepiv tako s povečanjem proizvodnje kot tudi z vlaganjem v globalne mehanizme, kot sta COVAX in ACT-Accelerator. V prihodnje moramo preprečiti, da se ponovi situacija s pomanjkanjem zdravil in cepiv, v kakršni smo se znašli s cepivi proti COVID-19. Okrepitev lokalne proizvodnje zdravil je ključnega pomena za preprečevanje tovrstnih situacij, zato je resolucija o krepitvi lokalne proizvodnje zdravil in drugih zdravstvenih tehnologij pomemben korak naprej.

V nadaljevanju je minister poudaril, da so naše izkušnje pokazale, da učinkovito izvajanje storitev primarnega zdravstvenega varstva in zagotavljanje enake dostopnosti do univerzalnega zdravstvenega varstva za vse pripomorejo v boju z naraščajočim bremenom zaradi težav s kroničnimi boleznimi in duševnega zdravja. Poleg tega bi moral biti sestavni del zdravstvenih politik tudi vlaganje v programe za preprečevanje in promocijo zdravja, ki so namenjeni ranljivim skupinam prebivalstva. Ustrezna obravnava dejavnikov tveganja in komercialnih dejavnikov zdravja, ob upoštevanju nasvetov SZO in izvajanju učinkovitih politik, vpliva na zdravstvene stroške in, kar je še pomembneje, rešuje življenja.  

Naši zdravstveni sistemi so bili zaradi pandemije COVID-19 pod močnimi pritiski, vendar je to hkrati edinstvena priložnost, da uvedemo pomembne spremembe pri izgradnji odpornejših zdravstvenih sistemov. Obstoječe vire moramo uporabiti učinkoviteje in razviti ter implementirati inovativne rešitve v financiranju, organizaciji in zagotavljanju zdravstvenih storitev. Na vseh teh področjih vidimo veliko priložnosti za sodelovanje z drugimi državami in aktivno vlogo SZO-ja, je še dodal minister.