Skoči do osrednje vsebine

Minister Aleš Hojs na delovnem obisku na Malti

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU na Malti sestal z malteškim ministrom za notranje zadeve Byronom Camillerijem.
Častna garda stoji v vrsti pred njim ministra Aleš Hojs in Byron Camilleri

Sestanek na malteškem notranjem ministrstvu

Pogovarjala sta se o načrtih in prednostnih nalogah prihajajočega slovenskega predsedstva Svetu EU na področju notranjih zadev v drugi polovici leta. »Napore bomo usmerili v iskanje ustreznih rešitev pri pogajanjih o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu ter se posvetili krepitvi schengenskega območja,« je malteškemu kolegu pojasnil minister Hojs. Ob tem sta se ministra strinjala, da lahko nezakonite migracije rešimo s celovitim pristopom do upravljanja migracij na ravni EU. »Spet se je pokazalo, da nevladne organizacije prispevajo k večjemu številu prihodov migrantov, kar moramo ustaviti,« je dejal minister Hojs.

»Posvetili se bomo zagotavljanju visoke stopnje varnosti v EU, kar želimo doseči predvsem s krepitvijo policijskega sodelovanja in izmenjavo informacij.« Pri tem je eden od pomembnejših zakonodajnih aktov, kjer bi želeli doseči napredek, revizija uredbe o agenciji Europol, ki jo Slovenija podpira. Regionalno se bomo posvetili regiji Zahodnega Balkana, kjer bomo krepili policijsko sodelovanje predvsem pri preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok in pogrešanih osebah.

»Zadovoljen sem, da je minister Camilleri podprl slovenska prizadevanja in zagotovil, da bo Malta pri pogajanjih med našim predsedovanjem konstruktivna partnerica,« je dejal minister.

Ministra sta se pogovarjala tudi o sodelovanju med malteškimi organi in Evropskim azilnim podpornim uradom – EASO, ki ima sedež na Malti. Strinjala sta se, da bi morale države članice čim prej sprejeti pravno podlago, s katero bi urad, ki nudi operativno podporo državam članicam na področju azila, postal agencija EU z okrepljenim mandatom.

O tem je tekla beseda tudi na srečanju ministra z izvršno direktorico EASO Nino Gregori. Urad, ki ima misije v najbolj obremenjenih državah članicah, državam nudi pomoč pri registraciji, osebnih razgovorih, podporo pri izkrcavanjih in premestitvah in podobno. Minister Hojs je podprl aktivnosti EASO, saj urad pomembno prispeva tudi k poenotenju azilnih postopkov po državah članicah, pripravlja strokovne ocene držav izvora in pripravlja usposabljanja na visoki ravni za uradnike, ki delujejo na področju azila po državah članicah. »Zato Slovenija podpira predlog, s katerim bi urad postal agencija EU za azil, to pa bo tudi ena naših prednostih nalog med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.«

Minister Aleš Hojs in izvršna direktorica EASO Nina Gregori stojita pred ozadjem EASO

Minister Aleš Hojs in izvršna direktorica EASO Nina Gregori

1 / 4