Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 23. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.172.408 testiranj s PCR in HAG testi. 23. 5. 2021 je bilo opravljenih 8.027 testiranj, od tega 1.405 s PCR in 6.622 s HAG testi. Potrjenih je bilo 83 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 5,9 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 23. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 316 bolnikov s COVID-19, od tega 96 na intenzivni negi, 8 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 5. 2021 vključenih 1.112 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 118 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Nekateri regijski štabi CZ so prevzeli in srednjim šolam distribuirali dodatno količino hitrih testov za samotestiranje dijakov.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.08 se je v naselju Travnik, občina Cerkno, v neposredni bližini stanovanjskega objekta sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Plužnje in Cerkno so območje plazu prekrili s PVC ponjavo ter preprečili morebitno nadaljnje plazenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.29 je na regionalni cesti Velenje–Mislinja pri kraju Paka, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.17 je na regionalni cesti v občini Škofljica osebno vozilo zapeljalo z ceste. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je voznik zapustil kraj nesreče. Na vozilu so preventivno odklopili akumulator.

Ob 15.29 sta na Celovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri iznosu poškodovane osebe iz vozila. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.14 sta na Tržaški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in iznosu poškodovane osebe iz vozila in odklopili akumulatorja.

Izpostava Maribor

Ob 15.22 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.37 je na regionalni cesti Kobarid–Staro selo, občina Kobarid, kombinirano vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, ukleščeno voznico rešili iz vozila, jo oskrbeli in predali reševalcem NMP Tolmin, ki so jo odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 13.40 se je na cesti med Ilirsko Bistrico in Jelšanami, občina Ilirska Bistrica, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi popivnali iztekle tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi sedmih poškodovanih oseb. Pet oseb so reševalci odpeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.39 so se v naselju Florjan, občina Šoštanj, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šoštanj mesto so pogasili goreče saje, izpraznili peč in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.14 je na Kovinarski ulici v Kamniku v podjetju Titan Livarna d.o.o. pri transportu posode s talino, temperature okoli 1800°C, posoda padla na postrojenje. Padec je povzročil izliv taline in večjo poškodbo strojev ter zanetil več požarov. Ob padcu je dva delavca pobrizgala talina in ju močno opekla. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili več požarov po proizvodnji, do prihoda reševalcev NMP Kamnik in Ljubljana nudili pomoč hudo opečenima delavcema in pomoč reševalcem pri oskrbi. Na kraju so odklopili elektriko, prezračili prostore, zaprli ventil za zrak in evakuirali deset oseb na prosto. Opečena delavca in delavca, ki se je nadihal dima, so reševalci oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana. Nastala je večja materialna škoda na elektro in strojni opremi. Vzroke nesreče preiskuje policija.

Izpostava Maribor

Ob 14.03 je v naselju Novake, občina Poljčane, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Do prihoda gasilcev PGD Poljčane je lastnik sam pogasil požar, gasilci pa so pregledali prostore.

Ob 19.30 je v naselju Vršnik, občina Kungota, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Ogenj je zajel okoli 40 kvadratnih metrov ostrešja in ga uničil. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornja in Spodnja Kungota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je na Rutarjevi ulici v Novi Gorici v kleti večstanovanjskega objekta zagorela plinska peč. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar ter zaprli dovod plina in vode. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Nova Gorica.

Ob 15.22 so v Modreju, občina Tolmin, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Most na Soči so pogasili goreče saje, dimnik očistili in opravili pregled s termovizijsko kamero. Lastniku so do prihoda dimnikarske službe odsvetovali kurjenje.

Izpostava Postojna

Ob 1.45 je v naselju Martinjak, občina Cerknica, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Martinjak, Grahovo in Žerovnica, ki so požar pogasili. V požaru je zgorela peč, toplotna črpalka in celotna elektro napeljava.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.48 je na glavni cesti v Višnji vasi v občini Vojnik iz okvarjenega tovornega vozila iztekalo olje. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje olja po cesti ter po razlitem olju v dolžini okoli 150 metrov posuli vpojno sredstvo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 7.46 sta v Ulici Vena Pilona v Kopru v dvigalu ostali ujeti osebi. Gasilci JZ GB Koper so izklopili dvigalo in rešili osebi.

Izpostava Kranj

Ob 10.18 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter obvestili serviserja.

Ob 13.32 je v stanovanju na Šorlijevi ulici v Kranju onemogla starejša oseba potrebovala pomoč. Gasilci GARS Kranj so jo skupaj z reševalci NMP Kranj oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.13 je v Nanoški ulici v Ljubljani v stanovanju v petem nadstropju večstanovanjske stavbe iz poškodovanega grelnika vode iztekala voda in se razlivala po stanovanju. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so stanovalci sami ustavili iztekanje vode, gasilci pa so s sesalnikom posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 23.14 so na Radvanjski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila pogrešana oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 11.17 so v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, gasilci PGD Grajena s cestišča odstranili podrto drevo.

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/