Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju v Bruslju in s slovaškim kolegom Eduardom Hegrom

Predsednik vlade Janez Janša se danes mudi v Bruslju, kjer se je pred izrednim zasedanjem Evropskega sveta srečal s predsednikom Vlade Slovaške Republike Eduarodom Hegrom. V pogovorih sta sogovornika spregovorila predvsem o obvladovanju COVID-19 situacije in o prioritetah predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Po srečanju s slovaškim kolegom pa se je predsednik vlade udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta. V večernem delu srečanja so voditelji in voditeljice spregovorili predvsem o odnosih z Rusijo in z Združenim kraljestvom po začetku veljavnosti sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom 1. maja 2021. V pogovorih so voditelji in voditeljice izmenjali mnenja o prisilni prizemljitvi letala družbe Ryanair v Minsku in sprejeli naslednje sklepe:

Evropski svet odločno obsoja prisilno prizemljitev letala družbe Ryanair v Minsku v Belorusiji 23. maja 2021, ki je ogrozila varnost v letalstvu, ter dejstvo, da so beloruske oblasti pridržale novinarja Romana Protaseviča in Sofijo Sapega. Evropski svet:

  • zahteva takojšnjo izpustitev Romana Protaseviča in Sofije Sapega ter zagotovitev njunega svobodnega gibanja;
  • poziva Mednarodno organizacijo civilnega letalstva, naj ta nesprejemljiv incident brez primere nemudoma razišče;
  • poziva Svet, naj na podlagi ustreznega okvira sankcij čim prej sprejme dodatne uvrstitve oseb in subjektov na seznam;
  • poziva Svet, naj sprejme nadaljnje usmerjene gospodarske sankcije, visokega predstavnika in Komisijo pa, naj nemudoma predložita predloge v ta namen;
  • poziva vse letalske prevoznike s sedežem v EU, naj se izogibajo preletu Belorusije;
  • poziva Svet, naj sprejme potrebne ukrepe, s katerimi bo beloruskim letalskim družbam prepovedan prelet zračnega prostora EU, letom, ki jih opravljajo zadevne letalske družbe, pa onemogočen dostop do letališč EU;
  • izreka solidarnost Latviji po neupravičenem izgonu latvijskih diplomatov.
    Evropski svet bo to zadevo še naprej pozorno spremljal.