Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kozlovič na delovnem obisku v zgornjesavski dolini

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je danes s sodelavci obiskala Jesenice in Kranjsko Goro. Na delovnem obisku se je seznanila z delom Okrajnega sodišča na Jesenicah, obiskala je organizaciji izvajalskih sankcij na Jesenicah in v Kranjski Gori, ki sodelujeta s probacijsko enoto v Ljubljani, ter Območno Obrtno-podjetniško zbornico Jesenicah.

Na Okrajnem sodišču na Jesenicah se je sestala s predsednico sodišča, Mileno Bohinc. Glavna tema njunega pogovora je bila obnova sodne stavbe na Jesenicah: »Na ministrstvu posebno pozornost namenjamo obnovi Okrajnega sodišča na Jesenicah, saj gre za pomembno investicijo, za katero verjamem, da bo, poleg varnega in zdravega delovnega okolja, veliko doprinesla tudi celotni lokalni skupnosti. Cilj prenove je  zagotoviti sodobne delovne pogoje in potrebno stopnjo varnosti zaposlenim in obiskovalcem« je izpostavila ministrica. V pripravi je projektna dokumentacija za  celovito energetsko, konstrukcijsko, instalacijsko in funkcionalno obnovo objekta. Ministrstvo je že pridobilo pravnomočno gradbeno dovoljenje, obnova pa naj bi bila zaključena najkasneje v letu 2023.  Ministrstvo je za prenovo zagotovilo potrebna finančna sredstva v višini treh milijonov evrov. Obnova bo zajemala tudi izvedbo za gibalno ovirane osebe, izgradnjo dvigala, ter preureditev sanitarij za potrebe gibalno oviranih oseb. V času prenove sodišče na Jesenicah ne bo prenehalo delovati, saj bo delovanje sodišča  organizirano na ustrezen način.

Ob obisku dveh organizacij  izvajalskih sankcij (Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, in Dom Viharnik Kranjska gora) je ministrica povedala, da nadvse ceni podporo in pripravljenost na sodelovanje lokalnih skupnosti pri izvajanju dela v splošno korist za probacijske osebe: »Izvrševanje probacijskih nalog je relativno mlada dejavnost, zato se zahvaljujem vsem izvajalcem, ki sodelujejo s probacijsko enoto v Ljubljani. Z njihovo pomočjo ponovno integriramo probacijske osebe v okolje, korist pa je obojestranska. Izvajanje dela v splošno korist za probacijske osebe nemalokrat pomeni prostor socialne rehabilitacije, socializacije in nenazadnje tudi možnost vstopanja socialno ranljivih posameznikov na trg dela.« Na področju gorenjske regije ima sicer Ministrstvo za pravosodje podpisane sporazume o sodelovanju z 48-imi izvajalci sankcij.

Ministrica se je sodelavci v okviru današnjega obiska zgornjesavske doline srečala tudi s predstavniki območne Obrtno-Podjetniške zbornice Jesenice. Sogovornikom je predstavila prenovo insolvenčne zakonodaje. »Predstavili smo naše predloge, s katerimi želimo zagotoviti, da se v čim večji meri ohranijo zdrava jedra podjetij, da se stečajni postopki vodijo transparentno, pozornost pa posvečamo tudi postopkom v času t.i. grozeče insolvence. Izjemno pomembno je, da na terenu dobimo odziv, kakšna je zakonodaja, ki jo pripravljamo,« je poudarila ministrica in dodala, da je to izjemnega pomena za krepitev našega gospodarstva in s tem seveda posledično ohranitev delovnih mest. 

Ob koncu delovnega obiska si je ministrica z delegacijo ogledala še Slovenski planinski muzej v Mojstrani.

1 / 3