Skoči do osrednje vsebine

Dodatno sproščanje: sejemska in kongresna dejavnost

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 24. do vključno 30. maja 2021, in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 je vlada sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se sproščajo dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 7. januarja 2021, kot je bil spremenjen dne 9. aprila 2021.

Sprošča se sejemsko dejavnost pod pogojem testiranja zaposlenih, pri čemer se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb v prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, pa se omeji na 10 m2 na posameznega obiskovalca. Omejitev števila oseb ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Pri izvajanju sejemske dejavnosti v notranjosti je za potrošnike določen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zaradi večje jasnosti se med primere, naštete med veljavnimi izjemami storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, dodaja tudi primer opravljanja kongresne dejavnosti za potrošnike. Izjema se ne spreminja, dopolnjen je zgolj primer usposabljanja.

Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike se zaradi poenotenja z drugimi odloki dodaja prebolevnike, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov z odlokom priznanimi cepivi, testiranje ni potrebno, saj se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, se dovoli konzumiranje hrane in pijače na prevzemnem mestu zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate, razen pogoja sedeče postrežbe.

Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 10 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Ob tem pa je treba še naprej zagotavljati 20 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.