Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 20. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.102.985 testiranj s PCR in HAG testi. 20. 5. 2021 je bilo opravljenih 37.453 testiranj, od tega 4.136 s PCR in 33.317 s HAG testi. Potrjenih je bilo 331 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 8 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 20. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 348 bolnikov s COVID-19, od tega 111 na intenzivni negi, 31 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so 3  osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 5. 2021 vključenih 1.288 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 134 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in po potrebi koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je vsebino okrožnice Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport  o samotestiranju učencev.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je 20. 5. 2021 izdala 579 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 27 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne)spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 so izvedli na 1.665 lokacijah. 

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in družbenih omrežjih, pomagale pri prevozu brisov in pozivale občane k cepljenju in spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 in drugo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 16.49 je v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, oseba padla v manjši potok in se pri tem poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Selnica ob Dravi so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor in pomagali pri prenosu osebe s brežine potoka do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.28 je v naselju Škrilj, občina Kočevje, med vajo na vojaškem poligonu, oseba padla z višine in se poškodovala. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu je osebo prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 je posadka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP odletela v vas Potok, občina Kostel, od kjer so prepeljali obolelo osebo po reanimaciji v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 8.49 so med Mozirjem in Letušem v občini Mozirje gasilci PGD Mozirje nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Osebe niso našli.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.14 se je v občini Borovnica pri slapovih v Peklu nadaljevala iskalna akcija od 20. 5. 2021 pogrešane osebe. Sodelovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana, kinologi Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupine za iskanje pogrešanih (SIP). Potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Ljubljana so preiskali večja tolmuna, vendar pogrešanega niso našli. Iskanje je do nadaljnjega ustavljeno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.23 sta bila v Ulici Alenke Gerlovič v Brežicah udeležena v prometni nesreči kolesar in osebno vozilo. V nesreči se je kolesar poškodoval. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo skrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so mesto nesreče zavarovali in ugotovili, da njihova intervencija ni potrebna.

Ob 19.20 je v naselju Obrežje, občina Brežice, voznik z osebnim vozilom trčil v drog javne razsvetljave in se pri tem poškodoval. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in zavarovali mesto pretrganih vodnikov javne razsvetljave. Reševalci NMP Brežice so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.42 je v Koblah, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo trčilo v drevo. Posredovali so gasilci iz PGD Slovenske Konjice in Loče. Zavarovali so kraj nesreče, poškodovanemu vozniku nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, osvetlili kraj nesreče, posuli vpojna sredstva po izteklih tekočinah in vozišče očistili.

Ob 20.46 je v Zabukovici, občina Žalec, vozilo trčilo v betonsko ograjo. Posredovali so gasilci iz PGE Celje in PGD Zabukovica. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznika iz razbitin vozila ter mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Preprečili so nadaljnje iztekanje tekočin iz vozila in z vpojnimi sredstvi posuli vozišče ter ga očistili. Policiji so pomagali pri usmerjanju prometa. Voznik je na kraju podlegel poškodbam.

Izpostava Kranj

Ob 12.30 je na Golniški cesti v Kranju prišlo do prometne nesreče. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ki so kraj zavarovali ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.12 so na južni obvoznici v Ljubljani trčila tri vozila. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so bile vse osebe iz vozil. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ene poškodovane osebe, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter mesto nesreče posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 se je v Kojskem, občina Brda, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji ter reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.41 je v Osredku pri Zrečah v občini Zreče zagorelo v poslovno-stanovanjskem objektu. Gasilci iz PGD Zreče, Stranice, Gorenje pri Zrečah in Vitanje so požar pogasili. Uničen je celoten objekt.

Izpostava Kranj

Ob 15.56 so v Trati, naselje Gorenja vas, občina Gorenja vas - Poljane, posredovali gasilci PGD Gorenja vas in Poljane, kjer je zagorelo v prizidku delavnice. Gasilci so požar pogasili in opravili pregled ostalega objekta s termo kamero.

Ob 19.51 se je na Bleiweisovi cesti v Kranju v stanovanju na štedilniku žgala pozabljena hrana. Posredovali so gasilci iz GARS Kranj ter PGD Primskovo. Gasilci so posodo s hrano odstavili s štedilnika, prezračili prostore in preventivno opravili meritev koncentracije plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.36 je v Vilharjevi ulici v Ljubljani gorelo v skladiščnem prostoru in pisarni gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so požar pogasili in prezračili prostore.

Ob 21.12 je v podjetju na Trati v občini Kočevje zagorelo v kompresorskem prostoru nad kotlovnico, ki ima betonski oklep. Gasilci iz PGD Kočevje so požar pogasili, prezračili prostore ter opravili pregled z termovizijsko kamero. Ogenj je zajel del ostrešja. Skupaj je gorelo približno 80 kvadratnih metrov ostrešja.

Ob 23.27 je ob Cesti Dveh cesarjev v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so požar pogasili. Lopa je uničena.

Ob 23.56 je ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani zagorela lesena lopa za shranjevanje orodja. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so požar pogasili. Lopa je uničena.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 so v naselju Mali Lipoglav v Ljubljani, gasilci PGD Lipoglav, pogasili manjši kup smeti v naravi, ogenj pa je zajel tudi bližnjo smreko.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.21 je v naselju Dornberk v občini Nova Gorica gorel plastičen zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je v celoti uničil zabojnik, so pogasili gasilci PGD Dornberk.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.36 je bila na Ljubečni v Celju na gozdni cesti odložena posoda z motornim oljem. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, preverili vsebino in predali pristojni družbi za ravnanje z nevarnimi odpadki.

Izpostava Maribor

Ob 9.34 je v Sadjarski ulici v Račah, občina Rače - Fram, iz na pločniku parkiranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so mesto posipali z absorbcijskim sredstvom in preprečili nadaljnje iztekanje po cestišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.35 je na Vojkovi ulici v Celju, v večstanovanjski stavbi, spuščala voda v stanovanju. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli stanovanje in zaprli vodovodni ventil.

Ob 8.46 je na Cesti talcev v Velenju v pokvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala in o okvari obvestili servisno službo.

Ob 18.03 so v stanovanjskem bloku v Slomškovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom rešili osebo in psa iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 11.31 so v Zabreznici, občina  Žirovnica, gasilci GARS Jesenice, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem do osebe.

Izpostava Maribor

Ob 4.17 so v Makedonski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, kjer je na tleh ležala onemogla oseba. Reševalci so jo odpeljali v UKC Maribor.

Ob 16.14 so v Ulici Kneza Koclja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor prenesli onemoglo osebo do stanovanja v četrto nadstropje.

Ob 16.56 so na Mariborski ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.04 je v objektu na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi zaradi napake na mehanizmu vrat na balkonu ostala ujeta stanovalka. Gasilci  iz PGD Selnica ob Dravi so preko lestve s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje in odprli balkonska vrata.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.42 so s stavbe na Trgu svobode na Ravnah na Koroškem viseli strešniki in ogrožali mimoidoče. Poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so strešnike pritrdili na streho.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.43 so na Cesti zmage v Zagorju, gasilci PGD Zagorje - mesto, nudili pomoč onemogli osebi, ki je padla v stanovanju.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/