Skoči do osrednje vsebine

Sestanek generalnih direktorjev za civilno zaščito v okviru Evropske Unije

Mag. Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja z delegacijo, se je danes udeležil 46. sestanka generalnih direktorjev za civilno zaščito držav Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in držav kandidatk, ki ga gosti Portugalska, predsedujoča Svetu EU. Dogodek je spremljal prek AVK v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.

Na sestanku je Evropska komisija predstavila možnosti in prednostne naloge mehanizma Unije na področju civilne zaščite (v nadaljevanju mehanizem) v okviru večletnega finančnega okvira 2021–2027. V letu 2021 bo proračun mehanizma okrepljen z dodatnimi sredstvi iz sklada Next Generation EU (NGEU) v višini 2.2 milijarde evrov. To ustvarja edinstveno priložnost za dvig ambicioznosti evropske pripravljenosti na naravne in druge nesreče. Ocene tveganj držav članic in izkušnje iz pandemije namreč dokazujejo potrebe po nadaljnjih naložbah v pripravljenost EU na prihodnje obsežne naravne in druge nesreče.

V razpravah je Slovenija podprla krepitev večnamenskih rescEU zmogljivosti, kot so namestitvene kapacitete in zmogljivosti za prevoz in logistiko, vključno s poudarkom na inovativnih in visokotehnoloških rešitvah.

V drugem delu sestanka je predsedujoča država predstavila ugotovitve delavnice na temo Civilna zaščita v času Covid-19, katere se je udeležilo 110 predstavnikov iz 29 držav članic. Udeleženci so izpostavili dobre prakse glede zagotavljanja neprekinjenega delovanja civilne zaščite v Covid-19 razmerah in drugih sočasnih nesrečah.

V nadaljevanju je potekala razprava o prihodnjem globalnem odzivu mehanizma z namenom krepitve odziva v primeru nesreče.

V zadnjem delu je Slovenija, kot bodoča predsedujoča država Svetu EU, predstavila program predsedovanja na področju civilne zaščite.

Naslednji sestanek, ki bo oktobra letos, bo potekal v Sloveniji.

Spremljanje sestanka v AVK obliki.

Mag. Stanislav Lotrič. | Avtor: Jakob Oražem

1 / 3