Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo o kulturni dediščini z županom občine Šmartno pri Litiji

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 21. maja 2021 mudil na delovnem sestanku pri županu občine Šmartno pri Litiji, Rajku Meserku. Govorila sta o projektih in načrtih občine v zvezi s kulturno dediščino, meddrugim tudi o možnostih finančne podpore Ministrstva za kulturo.
Pogled od spredaj na predstavnike ministrstva za kulturo in občine Šmartno pri Litiji, ko stojijo zunaj pred stavbo

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na delovnem sestanku pri županu občine Šmartno pri Litiji, Rajku Meserku

1 / 2

Župan Meserko je ob tej priložnosti ministru za kulturo dr. Simonitiju pojasnil, da bi z razglasitvijo kulturnih spomenikov lokalnega pomena – Gradišča in cerkve sv. Lucije v Mišjem dolu – za kulturna spomenika državnega pomena bistveno pripomogli k njuni ohranitvi. Župan Meserko je prepričan, da enoti kulturne dediščine po vsebini presegata lokalni pomen.

Gradišče (Primskovo) slovi po ostankih enega mogočnejših turških obrambnih taborov na Slovenskem. Na območju tabora so tri cerkve: Božjepotna cerkev Marijinega rojstva, cerkev sv. Nikolaja in cerkev sv. Petra. To je tudi pomembno romarsko središče – božja pot za Dolenjsko. Obenem se Primskovo močno povezuje tudi z Jurijem Humarjem, čudodelnikom s Primskovega, ki je deloval od 1876 do svoje smrti, leta 1890.

Glavni oltar baročne cerkve sv. Lucije v Mišjem Dolu, zgrajene leta 1759, je iz obdobja stiškega opata Antona barona Gallenfelsa (1688–1719). Oltar velja za enega najlepših baročnih oltarjev pri nas. Posebna dragocenost cerkve so najstarejše prenosne orgle (portativ) pri nas iz 17. stoletja, ki so jih uporabljali pri procesijah.