Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Alenka Forte je sodelovala na 33. Onkološkem vikendu

Letošnji, že 33. Onkološki vikend v organizaciji Kancerološkega združenja SZD in Onkološkega Inštituta Ljubljana je gostil številne strokovne govorce, program pa je bil tesno povezan z osrednjo nacionalno onkološko ustanovo in je odprl široke teme onkološke problematike. Onkološki vikend je tudi prostor, kjer o usmeritvah onkologije v Sloveniji razpravljajo vsi, ki te usmeritve sooblikujejo, Ministrstvo za zdravje je predstavljala državna sekretarka Fortejeva.

Bolnikov z rakom je vsem svetu čedalje več, tudi v Sloveniji, kjer po podatkih Registra raka RS na leto za rakom zboli okoli 15.000 ljudi. Rak med vzroki smrti v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, že nekaj časa nadomešča bolezni srca in ožilja na prvem mestu. Pomembno vlogo pri obvladovanju raka ima sekundarna preventiva, ki je namenjena čim prejšnjemu odkrivanju raka ali predrakavih sprememb. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. Ključna javnozdravstvena ukrepa, ki se izvajata v okviru onkološke sekundarne preventive, sta zgodnje odkrivanje bolezni in presejanje. Slednje je kompleksen in odgovoren proces. V Sloveniji smo lahko ponosni, saj imamo vpeljane vse tri presejalne programe (DORA, ZORA in SVIT), ki jih priporočata Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji in Evropska komisija.

Državna sekretarka je poudarila, da je odziv na presejalne programe 65 procenten, kar je nedvomno potrebno izboljšati.

O uvedbi novih presejalnih programov, se bomo v Sloveniji, kot v drugih evropskih državah, pri sistematični presoji pobud za nove organizirane presejalne programe oprli na znanstvene dokaze, mednarodna priporočila in slovenske izkušnje, delovali bomo multidisciplinarno in vključevalno je dodala Fortejeva.