Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 19. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.060.952 testiranj s PCR in HAG testi. 19. 5. 2021 je bilo opravljenih 32.720 testiranj, od tega 3.852 s PCR in 28.868 s HAG testi. Potrjenih je bilo 358 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9,3 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 19. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 363 bolnikov s COVID-19, od tega 110 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7  oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 5. 2021 vključenih 1.160 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 91 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ (Republike Slovenije) RS je spremljal situacijo in po potrebi koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je 19. 5. 2021 izdala 514 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 48 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne)spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 so izvedli na 1.889 lokacijah. 

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in družbenih omrežjih, pomagale pri prevozu brisov in pozivale občane k cepljenju in spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 in drugo.

 

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 1.29 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Brežic, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Cerkelj ob Krki in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Ljubljana

Ob 18.44 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Podgrada, 10 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 15.19 se je pri naselju Drašiči, občina Metlika, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Drašiči so poškodovanca prenesli iz gozda do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so ga oskrbeli in predali dežurni ekipi helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 18.57 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz izolske bolnišnice v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vršili požarno varovanje in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.05 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z ekipo medicinskega osebja UKC Ljubljana na krovu poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice v inkubatorju prepeljala novorojenčka v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 21.48 se je na območju Soteske Pekel v občini Borovnica pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Pri iskanju so sodelovali gorski reševalci GRS Ljubljana ter vodniki reševalnih psov Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Ljubljanska. Iskanje so ob drugi uri prekinili zaradi težavnosti terena, nadaljevali ga bodo zjutraj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.25 so na regionalni cesti Slovenske Konjice proti Stranicam v kraju Spodnje Preloge, občina Slovenske Konjice, v naletu trčili tovorno in tri oseba vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice so oskrbeli dve poškodovani osebi. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem, policiji, delavcem cestnega podjetja in avto vleki.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.02 sta na križišču Gasilske poti in Kamniške ceste v Srednjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter vpojno sredstvo posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Domžale so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Izpostava Maribor

Ob 7.45 sta na Koroškem mostu v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli vpojno sredstvo po izteklih tekočinah na cestišču in nudili pomoč pri odstranitvi poškodovanih vozil.

Ob 14.45 je na Ptujski cesti v Mariboru osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.23 sta v Rušah trčili osebni vozili. Gasilci iz JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih tekočinah in pomagali reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP Maribor so ju prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 9.29 sta na Titovi cesti v Postojni trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Reševalci so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v ZD Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 15.41 sta cesti izven naselja Dornava trčili osebni vozili. Gasilci iz PGD Ptuj so požarno zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovancev in z vpojnimi sredstvi popivnali razlite motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.30 je na območju naselja Spodnje Pijavško, občina Krško, pri izvedbi mednarodne vojaške vaje "Defender Europe 2021" sodelujoča španska posadka s helikopterjem oplazila in potrgala vodnike elektrodistribucijskega daljnovoda ter zasilno pristala. Pri tem se ni nihče poškodoval. Poškodovane elektro vodnike daljnovoda sanirajo delavci podjetja ELES-a.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.13 je ob Ulici Jožeta jame v Ljubljani gorela baraka velikosti 3x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid so požar lokalizirali in pogasili. Požar je barako v celoti uničil.

Ob 8.31 so v Kolarjevi ulici v Ljubljani v mansardnem stanovanju zaradi bližine segretega električnega reflektorja zagorela lesena vrata. Stanovalka je pred prihodom gasilcev z gasilnim aparatom pogasila požar. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 7.18 je pri Smedniku, občina Krško, zagorel osebni avtomobil. Začetni požar je pogasil voznik, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško pa so kraj zavarovali in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.36 je na Koroški cesti v Muti vozniku med vožnjo zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci iz PGD Muta, ki so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom popivnali iztekle motorne tekočine ter očistili vozišče. Vlečni službi so nudili pomoč pri odstranitvi vozila s cestišča.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 se je na Štajerski cesti med krožiščem Tomačevo in Brnčičevo ulico v Ljubljani kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in ugotovili, da je prišlo do izpusta olja. Gasilci so z vpojnimi sredstvi popivnali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 18.18 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci iz JZ GB Maribor z absorbentom posuli madež motornega olja na cestišču. Olje je izteklo iz vozila.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.58 sta v bližini Grgarja, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in na varno prepeljala 6 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 19,82 kg, italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.49 je v naselju Lehen, občina Podvelka, zaradi okvare na električnem omrežju ostalo brez dobave električne energije 647 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.50 je na Poti na pilarno v Tržiču veter odpihnil zaščito, ki je preprečevala drsenje zemeljskega plazu proti stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Tržič so namestili nove PVC ponjave. O dogodku so bili obveščeni predstavniki CZ Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.48 so na Opekarski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov preko balkona vstopili v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Ob 19.19 so v Podrečju, občina Domžale, gasilci CZR Domžale s pomočjo traktorja iz jarka izvlekli osebno vozilo, ki je brez voznika zapeljalo v jarek.

Izpostava Ptuj

Ob 16.00 so v Čermožišu, občina Žetale, gasilci PGD Žetale oprali okoli 100 metrov blatnega cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/