Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki Slovenske vojske končali misijo v Afganistanu

V jutranjih urah v četrtek, 20. maja, so v Rimu pristali pripadniki 13. slovenskega kontingenta, ki so delovali na misiji Odločna podpora. Skladno s sklepom Vlade RS in po predhodni skupni odločitvi Zavezništva, Republika Slovenija s tem končuje delovanje na tej misiji v Afganistanu.

Napoteni pripadniki Zavezništva so od začetka leta 2015 v Afganistanu na misiji Odločna podpora usposabljali, svetovali in pomagali afganistanskim varnostnim silam ter ustanovam. Na svetovalni misiji Nata Odločna podpora je Slovenska vojska sodelovala na podlagi odločitve vlade, ki med drugim navaja, da »stabilizacija in podpora Afganistanu pri prevzemanju odgovornosti za upravljanje, vodenje in razvoj države ostajata med osrednjimi političnimi in varnostnimi nalogami mednarodne skupnosti.«

Pred tem je Nato na poziv OZN in afganistanske vlade avgusta 2003 prevzel poveljevanje silam operacije Isaf, kar je bila prva Natova operacija zunaj njegovega območja. Potekala je skladno s preoblikovanjem Zavezništva za obvladovanje groženj 21. stoletja. Prvi pripadniki Slovenske vojske so naloge v operaciji Isaf, skladno s sklepom Vlade RS, prevzeli marca 2004.

Predhodna operacija Isaf je bila del celovitega pristopa mednarodne skupnosti k razmeram v Afganistanu in prizadevanj za ponovno vzpostavitev trajnega miru in stabilnosti v državi. Zadnji, 21. kontingent SV v silah Isaf, se je v Slovenijo vrnil 25. decembra 2014.

V Afganistan je k miru največ pripadnikov Slovenske vojske prispevalo leta 2011 (v dveh izmenah skupaj 179), do danes je bilo v obe operaciji skupaj napotenih skoraj 1400 pripadnic in pripadnikov SV.

 V več kot 17-letnem delovanjem pripadnikov v Afganistanu Slovenska vojska beleži naslednje izredne dogodke:

  • Julija 2005 je vojaško vozilo Hummer, v katerem so se peljali štirje slovenski pripadniki misije Isaf v Afganistanu, v okolici Kabula med patruljo zapeljalo na mino, ki je eksplodirala. Vojaki pri tem niso utrpeli hujših poškodb, eden je imel kasneje težave s sluhom, vozilo pa je bilo v eksploziji močno poškodovano.
  • Maja 2011 je bila v bombnem napadu na sedež skupine za obnovo provinc v Heratu lažje ranjena civilna strokovnjakinja, pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu. Zaradi detonacije je dobila površinsko rano, hujših poškodb pa jo je rešilo dejstvo, da je bila v pisarni za zaprtimi vrati. V napadu je bil sicer uničen velik del poslopja.
  • Novembra 2013 so bili slovenski pripadniki misije Isaf udeleženi v strelskem spopadu s talibanskimi uporniki. Ko je prišlo do incidenta, jih je šest na patrulji spremljalo afganistansko enoto, ki so jo urili. Pri tem ni bil poškodovan nihče od slovenskih vojakov.

Januarja 2014 je bil pri opravljanju nalog v nogo ranjen slovenski vojak. Pri mentoriranju pripadnikov afganistanskih sil je prišlo do strelskega obračuna z nasprotniki. Oskrbeli so ga v bolnišnici.

 

Šest pripadnikov 13. kontingenta Slovenske vojske v Afganistanu.

Pripadniki 13. kontingenta Slovenske vojske v Afganistanu. | Avtor: Slovenska vojska