Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na predstavitvi vojaške vaje Defender Europe 2021

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil predstavitve vojaške vaje Defender Europe 2021. Del vaje se pod poveljstvom generalmajorja Mihe Škerbinca, poveljnika sil Slovenske vojske, odvija tudi v Republiki Sloveniji, med 1. majem in 15. junijem. Predstavitev je potekala na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku.

Predstavitev so si poleg predsednika vlade ogledali tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo Nata general Tod D. Wolters.

Minister za obrambo Matej Tonin je po vaji poudaril, da se je z današnjo vajo pokazalo, kako dobro je usposobljena in pripravljena Slovenska vojska. Poudaril je še, da smo na začetku procesa modernizacije Slovenske vojske, za katero so ključni kadri in finance. "Stabilen vir financiranja za Slovensko vojsko je zagotovljen," je dejal minister in povabil vse mlade, da si znotraj vojske ustvarijo zanimivo in dinamično kariero. Izrazil pa je tudi veliko zadovoljstvo, da so se vsi slovenski vojaki in vojakinje po 17 letih vrnili domov iz Afganistana.

Vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata za Evropo general Tod D. Wolters je v svojem nagovoru izpostavil, da je bila danes izvedena izredno kompleksna in težka vaja. Prav tako je dodal, da so vojaki v mislih z vsemi, ki so bili kakorkoli prizadeti zaradi bolezni COVID-19. Vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata za Evropo je slovenski narod označil za velik, pri tem izpostavil tudi slovensko discipliniranost. Spomnil je, da je Slovenija vse od leta 2004 del zavezništva in velik podpornik stabilnosti in miru v regiji. Izpostavil je še, da tako ameriški kot slovenski vojaki v zavezništvu vedno znova dokazujemo, da smo skupaj močnejši.

Predsednik vlade Janez Janša se je slovenskim vojakom po opravljeni vaji zahvalil za njihovo delo ter za pripravljenost braniti domovino in tudi za sodelovanje z zavezniki pri zagotavljanju varnosti v Evropi in nasploh v okviru Severnoatlantskega zavezništva. "Vem, da ste utrujeni po tem, kar ste pokazali in zato samo še enkrat hvala," je dejal predsednik vlade Janez Janša.