Skoči do osrednje vsebine

Pilotni projekt Medena celica

Ob današnjem svetovnem dnevu čebel se tudi v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij pridružujemo obeležitvi tega praznika, ki ga je v letu 2017 v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je v sodelovanju z Društvom Urbani čebelar konec lanskega leta pristopila k pilotnemu projektu Medena celica. Njegov cilj je ozaveščanje in popularizacija dejavnosti čebelarjenja, ki prinaša v naša življenja številne ugodne učinke. Slednji so bili prepoznani tudi v okviru resocializacije zaprtih oseb. Kot ugotavljajo v društvu »Čebelarjenje ljudi senzibilizira, postanejo bolj pozorni na naravo in se prek čebel tudi prilagajajo določenemu okolju.«

Za izvedbo projekta je bila kot primerna lokacija izbran Odprti oddelek Ig, ki je dislociran odprti oddelek moškega zapora v Ljubljani. Obsojenci so bili v sklopu priprav na postavitev panjev in naselitev čebeljih družin na travniku v okolici zapora vključeni v usposabljanje o ciljih projekta in opremi, ki jo bodo pri delu s čebelami in učenju novih veščin uporabljali. Predhodno so zaposleni v oddelku skupaj z obsojenci izbirali izgled postavitve panjev. Udeleženci v pilotnem projektu so pred umestitvijo panjev te tudi sami poslikali po pripravljenih šablonah in tako bodo sami prispevali h končnemu izgledu stojišča za panje. Zaradi muhastega in neugodnega vremena se je preselitev čebel na zavodski vrt nekoliko zamaknila, kljub temu pa so odzivi sodelujočih ob doslej izvedenih aktivnostih zelo dobri.

Program za zaprte osebe poleg začetnega teoretičnega usposabljanja in priprave satnikov, v spomladansko-poletnem času predvideva delo s panji in čebeljimi družinami, z načrtovanim točenjem medu in podelitvijo certifikata čebelarski vajenec v mesecu avgustu. V jesensko-zimskem obdobju, v času hibernacije čebel, bodo obsojenci vključeni v skrb za hrano in prezimitev ter odpravo bolezni čebel, nadaljeval se bo proces ozaveščanja v okviru predavanj in praktičnih delavnic.

V Društvu Urbani čebelar so se za potrebe arhitekturne rešitve panjev in njihove umestitve v prostor povezali s Fakulteto za dizajn, pridruženo članico Univerze na Primorskem. Študenti 3. letnika smer Notranja oprema so pod mentorstvom prof. dr. Jasne Hrovatin in v somentorstvu z Gorazdom Trušnovcem, univ. dipl. ing. arh., pripravili predloge za smiselno in izvirno postavitev panjev na vrt zapora, študenti 2. letnika smer Vizualne komunikacije pa so pod mentorstvom asist. Nataše Šušteršič Plotajs pripravili vizualne predloge šablon za poslikavo panjev, da bodo ti čim bolj privlačni tudi za oko. Strokovna žirija v sestavi krajinskih arhitektk in arhitektov je izmed zanimivih rešitev izbrala predlog Amadeja Bezovška, ki mu bo sledila realizacija na lokaciji Odprtega oddelka Ig.

Pilotni projekt Medena celica je del širšega projekta FoodE (Food Systems in European Cities), ki združuje 23 partnerjev iz vse Evrope in je financiran iz evropske perspektive Horizont 2020. Društvo Urbani čebelar kot edini slovenski partner izvaja enega izmed 15 pilotnih projektov v okviru krovne iniciative FoodE, ki raziskuje možnosti trajnostne preskrbe s hrano v mestih.