Skoči do osrednje vsebine

Letošnja obeležitev Svetovnega dneva čebel v duhu Mednarodnega leta kreativnega gospodarstva za trajnostni razvoj

Zaščita čebel in drugih opraševalcev je močno povezana z dvigom zavesti širše javnosti o negativnih človekovih vplivih na opraševalce ter uničujočih posledicah, ki jih ti lahko imajo na življenje in prehrano. Na ozaveščanje in spreminjanje navad pomembno vplivajo kulturni in kreativni ustvarjalci, ki s svojim delovanjem opozarjajo na problematiko in promovirajo alternativne, opraševalcem prijaznejše metode življenja, prehranjevanja, bivanja, kmetovanja idr.
stanovanjski bloki, čebelnjaki, čebelar v zaščitni obleki

Urbano čebelarstvo | Avtor: Jošt Gantar, www.slovenia.info

V letu 2021 - Mednarodnem letu kreativnega gospodarstva za trajnostni razvoj - bo Slovenija zato skupaj s Konferenco Združenih narodov o trgovini in razvoju (UNCTAD) še posebej opozarjala na pomen kreativnega gospodarstva za zaščito čebel in drugih opraševalcev. Arhitekti, oblikovalci, likovni umetniki in drugi ustvarjalci so tisti, ki čebelnjake umeščajo v urbana središča, nujnost zaščite čebel pa na miselni zemljevid prebivalstva, ki govori o pomenu trajnostnega razvoja. 

Slovenija si za promocijo trajnostnega razvoja v zunanji politiki prizadeva tudi v okviru t.i. Zelene skupine, v kateri sodeluje skupaj s Kapverdskimi otoki, Kostariko, Islandijo, Singapurjem in Združenimi arabskimi emirati. V skupni izjavi so članice te skupine  poudarile svojo zavezanost zaščiti čebel in njihovega naravnega okolja.

Poleg pomena opraševalcev za prehransko varnost, kmetijstvo, ohranitev biotske raznolikosti, njihove pozitivne učinke na celoten ekosistem, so v izjavi izpostavljene dobre prakse. V primeru Slovenije so to med drugim aktivno udejstvovanje v podporo trajnostnemu čebelarstvu in dviganju zavesti o pomenu opraševalcev na nacionalni in mednarodni ravni. Slovenija 20. maja skupaj z Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) organizira dogodek "Angažirajte se: obnova na boljših temeljih za čebele" (Bee Engaged: Build Back Better for Bees).

Svetovni dan čebel so Združeni narodi razglasili leta 2017 na pobudo Slovenije.

Video na temo kreativnega ustvarjanja za zaščito čebel in drugih opraševalcev: 
Urbani čebelnjaki
Ustvarjalni dom za čebelje družine