Skoči do osrednje vsebine

Zaprisega višje državne odvetnice

Pred državnim sekretarjem Ministrstva za pravosodje Zlatkom Ratejem je, ob prisotnosti generalnega državnega odvetnika mag. Jurija Groznika, prisegla višja državna odvetnica.

Danes je v prostorih Ministrstva za pravosodje potekala slavnostna zaprisega višje državne odvetnice. Prisegla je Lucija Gorišek Perc na mesto višje državne odvetnice na Zunanjem oddelku Državnega odvetništva RS v Mariboru.

V uvodnem nagovoru je državni sekretar Ratej spomnil na temeljito prenovo Državnega pravobranilstva – s sprejemom Zakona o državnem odvetništvu se je na novo ustanovilo Državno odvetništvo Republike Slovenije kot poseben državni organ, ki opravlja strokovne naloge na področju varstva premoženjskih in drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja v sodnih in drugih postopkih pred domačimi, tujimi in mednarodnimi sodišči ter arbitražami, hkrati pa opravlja tudi naloge pravnega svetovanja, mirnega reševanja sporov v predhodnem postopku in druge naloge, določene s tem in drugimi zakoni.

Ratej je izpostavil, da gre za temeljno funkcijo zastopnika države, ki predstavlja pomemben člen v našem pravnem redu. »Z današnjo prisego tako prevzemate odgovorno funkcijo in prepričan sem, da boste kot višja državna odvetnica pomembno prispevali k varstvu premoženjskih in drugih pravic ter interesov države,« je dejal državni sekretar in novoimenovani višji državni odvetnici ob imenovanju iskreno čestital ter zaželel uspešno delo.

Na fotografiji, pred slovensko in evropsko zastavo, stojijo, z desne proti levi, državni sekretar na ministrstvu, namestnica generalnega državnega odvetnika, višja državna odvetnica ter generalni državni odvetnik

mag. Jurij Groznik, generalni državni odvetnik, Lucija Gorišek Perc, višja državna odvetnica, Aleksandra Vrhunc Kovačič, namestnica generalnega državnega odvetnika in Zlatko Ratej, državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje