Skoči do osrednje vsebine

Z zbiranjem podpisov opozicijskih strank jasno, da se je tema o vodi spolitizirala

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na MOP obžalujemo, da so bili podpisniki referenduma, ki so želeli zaščititi pitno vodo, zavedeni. Dejstvo je, da so se aktivnosti v povezavi z Zakonom o vodah, katerega namen je zaščita voda in protipoplavna varnost, spolitizirale in da žal ne gre več niti za strokovno vprašanje niti za aktivnosti civilne družbe. Neposredno aktiviranje strank opozicije pri zbiranju podpisov kaže na to, da sta se zakon in pitna voda zlorabila v politično agitiranje.

Obžalujemo, da so bili podpisniki žal zavedeni s strani predlagateljev referenduma. Svojega podpisa tako niso oddali za zaščito pitne vode, kot so jih prepričevali predlagatelji referenduma, ampak proti dodatni zaščiti pitne vode, proti večji poplavni varnosti in proti zaostrovanju pogojev za gradnjo na območju priobalnega pasu.

Novi Zakon o vodah, ki ga rušijo predlagatelji referenduma, omogoča večjo poplavno varnost, saj prinaša dodatna finančna sredstva za vzdrževanje vodotokov in zagotavljanje poplavne varnosti velikemu številu državljank in državljanov.

Z novim Zakonom o vodah je pitna voda še dodatno zaščitena, saj se zaostrujejo pogoji za gradnjo na priobalnih zemljiščih. Industrijskih objektov na tem območju ne bo več mogoče graditi, pa tudi vsi ostali posegi na priobalnem pasu bodo pod strožjim nadzorom. V primeru negativnih vplivov na vode in okolje omenjeni posegi ne bodo možni.
Z novim zakonom je onemogočena privatizacija vode. Vodni viri bodo zaščiteni še bolj, kot doslej. Novi Zakon o vodah namreč prepoveduje gradnjo zasebnih objektov na priobalnih zemljiščih.

Slovenske reke, jezera in morje bodo z novim zakonom o vodah dodatno zaščiteni, občinam pa bo olajšan dostop za vzdrževanje in urejanje vodotokov oz. priobalnih zemljišč ter postavitev nujno potrebne javne infrastrukture.