Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki Geodetske uprave so sodelovali na spletni skupščini EuroGeographicsa

Dne 17. in 18. maja 2021 je potekala spletna generalna skupščina združenja EuroGeographics, v katerem se združuje 61 evropskih kartografskih, katastrskih in geodetskih uprav in agencij iz 46 držav geografske Evrope.

Program letošnje generalne skupščine je bil razdeljen na štiri ločene sklope, v katerih so bile obravnavane naslednje vsebine:

- Vloga geodetskih uprav v pandemiji COVID-19

- Inovativnost in umetna inteligenca na področju geodezije in geoinformatike

- Strategija financiranja aktivnosti združenja, Open Maps for Europe 

- Program dela, finančno poročilo in volitve upravnega odbora

V prvem sklopu so bile predstavljene aktivnosti Eurostata oziroma GISCO (Geographic Information System of the COmmission) ter nekaterih geodetskih uprav, ki so s posredovanjem ključnih prostorskih podatkov pomagali zdravstvenim oblastem pri obvladovanju preprečevanja širjenja okužb.

V sklopu z naslovom »Innovaton and artifical inteligence« so bili predstavljeni številni primeri dobrih praks, kjer so bile uporabniške potrebe na primer Evropske okoljske agencije - EEA in Frontex-a uspešno rešene z uporabo uradnih prostorskih podatkov v povezavi z angažiranjem umetne inteligence in inovativnosti.

V tretjem sklopu generalne skupščine je bila izvedena razprava o tem, kako naj strategija financiranja aktivnosti združenja zagotovi stabilno delovanje organizacije in izvajanje projektov, kot je na primer Open Maps for Europe.  

Udeleženci skupščine so drugi dan zasedanja, izvedli tudi formalni del zasedanja na katerem so pregledali realizacijo programa del za preteklo leto, sprejeli strateške dokumente in nov program del ter potrdi proračun in opravili volitve v upravni odbor združenja. Izvoljeni so bili Eydís Líndal Finnbogadóttir iz islandske geodetske uprave, Martin Salzmann iz nizozemske geodetske uprave in Andreas Hadjiraftis iz ciprske geodetske uprave.

Za zaključek so bili vsi udeleženci vabljeni na naslednji dve generalni skupščini- v letu 2022 v Sarajevo, v letu 2023 pa v Valletto (Malta). Upanje, da bodo naslednje generalne skupščine potekale v živo, je v sklepni besedi, ob zahvali vsem sodelujočim, izrazil tudi predsednik upravnega odbora Colin Bray.

Več informacij je na voljo na spletni strani EuroGeographicsa.