Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo Ministrstva za kulturo glede odpovedi razstave v Evropskem parlamentu

Zaradi različnih informacij okrog razstave likovnih del slovenskih umetnikov v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije pojasnjujemo zaplet in že kar na začetku obžalujemo, da je prišlo do zadrege, zaradi katere smo morali razstavo tudi odpovedati.

Ministrstvo za kulturo je že pred časom v te namene angažiralo izvrstnega poznavalca slovenske likovne umetnosti, kustosa Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana, ki je za razstavo v Bruslju izbral 13 avtoric in avtorjev. Žal pa od vsega začetka nismo bili seznanjeni z vsemi pogoji Evropskega parlamenta, ki je naš izbor pogojeval še s tem, da v postavitev te razstave sami vključijo še dela slovenskih avtorjev, ki jih je skozi leta odkupil Evropski parlament in so sedaj del njihove trajne zbirke. Na ministrstvu na tak pogoj kuratorjev iz Evropskega parlamenta nismo mogli pristati, kajti menimo, da je izbor umetnikov iz povabljene države, ki je hkrati predsedujoča Svetu EU v izključni domeni same države in strokovne osebe, ki mu je ta država podelila mandat za izbor del za to razstavo. Zaradi tega smo se tej razstavi tudi odpovedali. Res pa je, da smo na ministrstvu glede tega projekta s strani naših odgovornih ljudi v Bruslju razpolagali s pomanjkljivimi informacijami in del tega zapleta gre tudi na ta račun.

V prihodnjih dneh in tednih si bomo prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika našli v Bruslju kakšno primerno galerijo, kjer bi na ogled ponudili to izvrstno razstavo. Hkrati pa si želimo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu.