Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kustec v Bruslju tudi o prioritetah na področju športa

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je v Bruslju predstavila prioritete predsedovanja Svetu EU na področju športa in opravila številna bilateralna srečanja.

Svojo predstavitev je ministrica začela s promocijskim videom in z uradnim povabilom v Slovenijo. "Smo športna država in šport je velik del našega življenja, zato ga nameravamo zaznamovati s slavnostnim dogodkom na visoki ravni," je povedala ministrica. 23. septembra bo namreč na Bledu otvoritev Evropskega tedna šport. Takrat bomo v Sloveniji praznovali tudi državni praznik in dan športa. Na Bledu bo nato 24. septembra še konferenca na temo vseživljenjske telesne dejavnosti. Slovenija se bo med predsedovanjem osredotočila na koncept vseživljenjske telesne dejavnosti, podobno kot pri konceptu vseživljenjskega učenja v izobraževanju.

Temeljni moto krovnih prioritet je šport za vse. "Z različnimi aktivnostmi želimo dvigniti ozaveščanje o pozitivnih učinkih športa in povečati število telesno aktivnih državljanov," je na zasedanju poudarila ministrica." Predviden je sprejem Sklepov ministrov, ki se bodo dotaknili spremljanja posameznikove telesne aktivnosti vse od otroštva, mladinskih let, do odrasle dobe in starejših. V okviru tega bomo predstavili tudi projekt Športni karton – Slofit.

Pomembna prioriteta Slovenije je tudi opredelitev Evropskega modela športa, ki temelji na evropskih vrednotah solidarnosti, odprtih tekmovanj, poštene igre, spoštovanja in integritete. Podporo za uraden sprejem modela je ministrica že dobila s strani Francije, Italije in Portugalske na bilateralnih srečanjih z ministri.

Ministrica se je v Bruslju srečala tudi z evropsko komisarko za izobraževanje, raziskave, inovacije, mladino in šport Mariyo Gabriel, s katero sta govorili o ključnih ciljih in prioritetah našega predsedovanja. Ministrica je po sestanku dejala, da smo vzpostavili odlično sodelovanje, kar je dobra popotnica za predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Obisk v Bruslju ministrica zaključuje s sestankom s pristojnima generalnima direktorjema na Generalnem sekretariatu Sveta EU Carsten Pillathom in Petrom Jovorčikom. Osrednja tema so priprave na vodenje Sveta EU in prioritete predsedovanja. S številnimi bilateralnimi srečanji, ki jih je opravila na delovnem obisku v Bruslju, pa je ministrica tudi okrepila odnose Slovenije na področju izobraževanja, mladine in športa s Portugalsko, Francijo, Belgijo, Italijo in Avstrijo.

Prihodnji teden bo ministrica na Svetu EU predstavljala prioritete na področju znanosti in raziskav.