Skoči do osrednje vsebine

Gospodarske konzultacije s Francijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes so v virtualni obliki potekale bilateralne gospodarske konzultacije s Francijo na ravni generalnih direktorjev za Gospodarsko diplomacijo ministrstva za zunanje zadeve. Delegaciji sta pregledali bilateralno gospodarsko sodelovanje med državama, obravnavali možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih in se seznanili s stališči obeh držav do ključnih tematik Evropske unije.
člani zasedanja za mizo

Gospodarske konzultacije s Francijo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Na slovenski strani je konzultacije vodil generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije veleposlanik mag. Iztok Grmek, na francoski strani pa gospa Helene Dantoine, Direktorica za gospodarsko diplomacijo v Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Republike Francije.
Mag. Grmek je izrazil zadovoljstvo, da konzultacije potekajo prav na dan praznovanja 4. svetovnega dneva čebel, ki ga danes obeležujemo na slovensko pobudo.

V okviru konzultacij so bila poleg splošnega pregleda bilateralnega sodelovanja obravnavana naslednja področja: investicijske priložnosti v Sloveniji, nuklearna energija, vesolje, turizem in letalske povezave, avtomobilska industrija in e-mobilnost, v sklopu EU vsebin pa strateška avtonomija Evropske unije in EU gospodarska diplomacija, odnosi s Kitajsko ter krožno gospodarstvo.

Na slovenski strani so bili na konzultacijah prisotni tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom vršilca dolžnosti generalnega direktorja za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Jerneja Salecla.

Konzultacije za gospodarsko sodelovanje so potrdile, da obstajajo konkretne možnosti za poglobitev bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama tudi v okviru EU Načrta okrevanja, kar je za Slovenijo pomemben strateški interes.

Sopredsedujoča sta se še dogovorila za intenziven nadaljnji dialog med Direktoratoma in se strinjala, da kratke in konkretne konzultacije med državama potekajo čim bolj pogosto.