Skoči do osrednje vsebine

Spletna predstavitev Hidrološke študije Vipave

Spletne predstavitve Hidrološka študija Vipave, ki je bila izdelana v v okviru projekta »Ukrepi za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini – VIPava« se je udeležilo več kot 60 ljudi.

V uvodu je dr. Nataša Smolar-Žvanut predstavila vlogo Direkcije Republike Slovenije za vode v projektu VIPava in pomen sonaravnih ureditev na reki Vipavi za izboljšanje stanja vodnih habitatov.

Izdelovalec Hidrološke študije Vipave, Darko Anzeljc je predstavil vsebine hidrološke študije in poudaril pomembnost reinterpretacije zabeleženih maksimalih vodostajev v pretoke. Izvedene analize v marsikaterem hidrološkem prerezu izkazujejo spremembo vrednosti maksimalnih visokovodnih pretokov v primerjavi z vrednostmi iz preteklih študij. Vzroke gre pripisati predvsem interpretaciji obstoječih podatkov, bolj kot spremembi vrednosti meritev osnovnih hidrometeoroloških parametrov. Režim malih pretokov na porečju Vipave je obremenjen z „nepovratnimi‟ odvzemi vode tako iz vodotokov kot iz izvirov (namakanje, vodooskrba, tehnološka voda, ipd.). Ob upoštevanju le antropogenega faktorja, rezultati analiz kažejo na velik vpliv nepovratnih odvzemov na vrednost malih pretokov. Ti bodo v obdobju malih pretokov še manjši in bodo trajali dlje. Zato je za ustrezno načrtovanje rabe voda treba v prihodnosti določiti naravne pretoke, ki bi bili v vodotoku v primeru, če nepovratnih odvzemov ne bi bilo.

Sledila je razprava, ki jo je vodila Katja Ujčič. Poleg Darka Anzeljca je na vprašanja, ki so se nanašala na uporabo Hidrološke študije Vipave v postopkih Direkcije RS za vode, odgovarjala mag. Neža Kodre.

Hidrološka študija Vipava je objavljena na spletni strani:Hidrološka študija Vipava