Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je obiskala Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici. Osrednji del je bil namenjen srečanju s predstavniki slovenskih društev in organizacij, ki imajo svoj sedež v prostorih centra. Dogodek je bil namenjen tudi uradnemu odprtju osrednje dvorane po zaključku obnovitvenih del, ki so jih opravili v času, ko je bil kulturni center zaradi epidemije zaprt.

Predstavniki društev so ministrici predstavili svoje delovanje, aktivnosti, projekte ter izzive, s katerimi so se soočali v času epidemije, pa tudi  na splošno.  Izpostavili so trud, ki ga vlagajo v svoje delo, da bi celotni slovenski skupnosti in okolju, v katerem živijo, ponudili kar najkvalitetnejše dogodke in aktivnosti; vse od glasbenih, športnih, skavtskih pa do družbeno političnih aktivnosti, katerih skupna rdeča nit je ohranjanje slovenske identitete, slovenske besede in slovenske zavesti. Pri tem so poudarili, da njihova prizadevanja in delo, ki je sicer prostovoljno, kar si, kot je poudarila ministra zasluži še posebno priznanje, temeljijo na načelih slovenstva, krščanstva in demokracije. Pri tem seveda pomembno vlogo igra kulturni center, ki jim daje skupen prostor. Skupaj so namreč lahko še močnejši in delujejo še bolje.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se jim je zahvalila za njihovo srčnost, za ves čas in trud, ki ga vlagajo z željo, da bi ponudili bogato bero različnih aktivnosti s slovenskim predznakom in z zavedanjem, da je to ključ do ohranjanja slovenstva na tem prostoru. Poudarila je, da si zelo želi in upa, da bodo razmere čimprej omogočale vrnitev v stare tirnice. »Res bi si želela, da bo lahko dvorana čimprej spet do zadnjega kotička napolnjena. Da bo lahko spet zadonela slovenska pesem, zaživel slovenski gledališki svet in tudi literarni svet.« Ministrica je izpostavila tudi pozitiven vidik epidemije, ki je prek spleta povezal vse tri Slovenije in omogočil, da tudi Slovenci na drugem koncu sveta lahko spremljajo bogato dejavnost slovenskih društev na Goriškem.

Kulturni center predstavlja dom široki pleadi slovenskih društev, ki s svojo ustvarjalnostjo ohranjajo slovenstvo in bogatijo kulturni prostor ne le na Goriškem in v Furlaniji - Julijski krajini, pač pa tudi v Sloveniji in čedalje pogosteje po vsem svetu. Ministrica dr. Jaklitsch je na tokratnem srečanju spregovorila s predstavniki Zveze slovenske katoliške prosvete, Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, Združenja cerkvenih pevskih zborov, Amaterskega športnega združenja Olympia, Slovenske zamejske skavtske organizacije, Krožka za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorčič, Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž, Moškega pevskega zbora Mirko Filej, Fundacije Gorica, krovne organizacije Sveta slovenskih organizacij ter seveda Kulturnega centra Lojze Bratuž in Katoliškega tiskovnega društva.