Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak predstavil prednostne naloge predsedovanja evropskemu komisarju za okolje

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je srečal s komisarjem za okolje, oceane in ribištvo, Virginijusom Sinkevičiusom, predsednikom Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Evropskega parlamenta, Pascalom Canfinom, in generalnim direktorjem direktorata za promet, energetiko, okolje in izobraževanje na Generalnem sekretariatu Sveta, Petrom Javorčikom, in jim predstavil program ter prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju okolja in podnebja.

Na delovnem obisku je minister Vizjak poudaril, da bo »Slovenija nadaljevala z uresničevanjem Evropskega zelenega dogovora in cilja, da Evropska unija (EU) postane gonilna velesila na področju boja proti podnebnim spremembam«. V zvezi s tem naj bi Evropska komisija letos julija predstavila energetsko-podnebni zakonodajni sveženj »Pripravljeni na 55«, o katerem bo tekla razprava na neformalnem zasedanju ministrov EU za okolje v mesecu juliju. Gre za ukrepe s katerimi bo mogoče doseči nov podnebni cilj za leto 2030, to je znižanje toplogrednih plinov za vsaj 55 % glede na leto 1990. Za EU je ta paket izredno pomemben, saj želi v luči prihajajoče Mednarodne podnebne konference COP26 novembra v Glasgowu podati močno sporočilo mednarodni skupnosti in voditi z zgledom.

Minister je kot prednostno nalogo poudaril tudi področje biotske raznovrstnosti, v okviru katere bo oktobra na Kitajskem potekalo zasedanje pogodbenic konvencije o biodiverziteti, s ciljem ambicioznega globalnega dogovora za okvir biotske raznovrstnosti po letu 2020.

Na področju krožnega gospodarstva bo Slovenija intenzivno nadaljevala z obravnavo predloga uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki predstavlja vzorčni primer celovitega pristopa do celotnega življenjskega cikla proizvoda.

Minister se je vsem trem sogovornikom zahvalil za dobro razpravo in izrazil pričakovanje za odlično sodelovanje v času slovenskega predsedovanja, saj bo agenda na področju okolja in podnebja izredno obsežna.