Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministra Poklukarja po sestanku z dijaki in študenti

Na Ministrstvu za zdravje se je danes minister Poklukar sestal s študentskimi organizacijami in dijaško organizacijo. Na sestanku so skupaj s predstavniki medicinske stroke predstavili situacijo, ki je ta trenutek prisotna v Sloveniji na področju cepljenja in področju obvladovanja epidemije. Rdeča nit pogovorov je bila skrb in delovanje Ministrstva za zdravje za nemoteno delovanje šol v jeseni, ne glede na epidemiološko sliko. Prav tako pa so govorili o možnostih cepljenja in sodelovanja mladih pri sami realizaciji kakor tudi o možnostih in rešitvah samotestiranja. Mladi so bili povabljeni tudi k deljenju mnenja o informacijskih rešitvah, kot na primer portal zVem, aplikacija Ostani zdrav ter pomenu klicnega centra, ki ga vzpostavlja NIJZ.
Minister Poklukar podaja izjavo pred sedežem Ministrstva za zdravje

Minister Poklukar podaja izjavo pred sedežem Ministrstva za zdravje

Minister je izpostavil, da se bodo v prihodnji dneh opravili dodatni sestanki, katerih zaključki bodo usmerjali nadaljnjo koordiniranje z Univerzami in ostalimi deležniki, ki bodo v skupnem projektu vključeni.

Izjavi ministra se je pridružil tudi vodja epidemiologov Mario Fafangel, ki dodaja, da ga veseli, da se je sestanek odvil s študenti, dijaki in da so skupaj diskutirali kako prilagoditi ukrepe, da bodo čimbolj vzdržni za vse deležnike in kako se prilagoditi na življenje z virusom.

Na sestanku so bili izpostavljeni trije stebri; cepljenje, aplikacija Ostani zdrav in samotestiranje. Dijaki in študentje so podajali konstruktivne predloge, katerih rdeča nit je bila usklajevanje skupne vizije in ciljev za uspešno upravljanje pandemije.

Minister Poklukar: »Vezano na samotestiranje, na podlagi sestankov prejšnjega tedna in današnjih korespondenc, tako z Ministrstvom za šolstvo, kot tudi s predstavniki ravnateljev, tako osnovnih kot srednjih šol imamo ta trenutek na podlagi odločbe JAZMP-ja ločen koncept pri pričetku samega testiranja. Dejstvo je, da smo odločeni vsi skupaj, da pričnemo s samotestiranjem v srednjih šolah in v osnovnih šolah za šeste, sedme ter osme razrede letos. To pa zato, ker se pripravljamo na eventuelno poslabšanje situacije v jeseni. Ne želimo postavljati sistema takrat, ko v grlo teče voda.«

Ravnatelji srednjih in osnovnih šol podpirajo uvedbo samotestiranja, v kolikor bo le to potekalo v domačih okoljih, tudi zaradi očitnih medicinskih, tehničnih in logističnih razlogov. Dijak ali študent, ki bi se v šolo pripeljal z javnim potniškim prevozom, bi bil tako, še pred testom že izpostavljen družbi oziroma sošolcem, drugotno pa bi ob pozitivnem testu moral počakati na starše v tako imenovani izolacijski sobi. V tem primeru bi tako še dodatno obremenili starše, v izogib vsej dodatni logistiki in rizičnim kontaktom je primerneje, da dijak ali študent opravi test doma.

V sklopu digitalnega zelenega potrdila oziroma Covid potrdila, je NIJZ v preteklih dneh implementiral tako imenovano testno verzijo, ki pa sicer, v tem koraku še ni podlaga za končno Covid potrdilo. Pomembno je izpostaviti, da v tej fazi še vedno tečejo pogajanja med Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom in usklajevanja o sami, končni vsebini in pravni podlagi omenjenega potrdila. Predvideva se, da bo Evropski parlament sprejemal pravne podlage v prvih tednih junija, s tem pa bomo dobili jasnejšo predstavo o sami vsebini in obliki potrdila. NIJZ medtem razvija in pripravlja sistem, ki bo omogočal delovanje digitalnega zelenega potrdila. Kako točno pa bo Covid potrdilo izgledalo? Minister Poklukar dodaja: »Covid potrdilo je QR koda, ki bo dokazovala istovetnost vašega dokumenta, s katerim uveljavljate pravice cepljene osebe ali izvedenega testa, ki je negativen. Kar je tisto, kar trenutno v portalu zVEM že imamo in omogoča uporabniku vpogled v vse, kar je o njem že digitalno zavedeno v njegov digitalni karton.«

Vezano na nove, ugodnejše razmere v bolnišnicah, minister dodaja: »Primarno zdravstvo predstavlja glavni temelj za rezultate, ki jih žanjemo ta čas. To so vstopne točke, vsa testiranja in vsa cepljenja. Zato z mojega stališča zahvala vsem zdravstvenim delavcem, še posebej tistim na primarnem nivoju. Kajti ta trenutek so oni tisti, ki nam s svojimi aktivnostmi omogočajo danes in jutri. Od njihove uspešnosti, naše motiviranosti za pristop k cepljenju je odvisno kako bomo vstopili v poletje in kako odprta družba bomo«. 

Glede cepiv in prebolevnikov pa minister dodaja, da je v preteklih dneh posvetovalna skupina za cepljenje podala predlog, da se ob zadostnih količinah cepiva prične izvajati nekoliko spremenjen režim cepljenja za prebolevnike. Ti naj bi se cepili čimprej, po preboleli bolezni, najkasneje pa po šestih ali osmih mesecih. Mnenje medicinske stroke o prebolevniku, ki je cepljen znotraj osmih mesecev je ta, da ima ta oseba status cepljene osebe in velja na območju Republike Slovenije. Medicinska stroka je izdala tudi mnenje o osebah, ki so bile cepljene, potem pa zbolele za Covid virusom, le te morajo ponovno prejeti dva odmerka, za dosego statusa cepljenega.

Vezano na prehode meje, minister sporoča, da potekajo bilateralni dogovori z državami sosedami, za skupno dosego ciljev in ti so omogočanje prebivalcem čim lažje prehajanje mej.