Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 31. obletnici MSNZ

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti ob 31. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite z naslovom: Manevrska struktura narodne zaščite - začetek nastajanja Slovenske vojske. Slovesnost je potekala v Narodni galeriji v Ljubljani, s pozdravnim nagovorom jo je odprl minister za notranje zadeve Aleš Hojs, osrednji govornik pa je bil minister za notranje zadeve med letoma 1990 in 1992 Igor Bavčar.

Tako minister Aleš Hojs kot slavnostni govornik Igor Bavčar sta v svojih nagovorih izpostavila, da se je Manevrska struktura narodne zaščite oblikovala kot odgovor na razorožitev Teritorialne obrambe. Z današnjo slovesnostjo se je tako obeležila vzpostavitev MSNZ, ki je bila ključna za zavarovanje procesa slovenske osamosvojitve in vzpostavitev lastne, slovenske, vojske.

V okviru slovesnosti je bila s strani ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa gospodu Franciju Kosiju podeljena spominska pištola. Gospod Franc Kosi je namreč po razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe napel vse sile, da je priskrbel orožje za obrambo domovine. Ob tem se mu je minister Hojs zahvalil za vse, kar je storil ob procesu slovenske osamosvojitve.