Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 14. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.921.889 testiranj s PCR in HAG testi. 14. 5. 2021 je bilo opravljenih 44.784 testiranj, od tega 4.177 s PCR in 40-607 s HAG testi. Potrjenih je bilo 494 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,8 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 14. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 421 bolnikov s COVID-19, od tega 121 na intenzivni negi, 56 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 5. 2021 vključenih 399 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in po potrebi koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 14. 5. 2021 izdala 451 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 48 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne) spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2, so izvedli na 1.667 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Štab CZ za Notranjsko je poročal, da občina Loška dolina, glede na sedem dnevno povprečje okuženosti, sodi v rdečo fazo.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in družbenih omrežjih ter psihološko pomoč, pomagale pri prevozu brisov, pozivale občane k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 ter drugo. V nekaterih občinah so gasilke enote izvajale potrebno dekontaminacijo ter razkuževanje učilnic in igralnic v vrtcih. V nekaterih občinah so izvajali cepljenje proti COVID-19, testiranje na COVID-19 ter druge storitve. Epidemiološka slika v občinah se umirja.

 

Poplave

Izpostava Novo mesto

Ob 13.45 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu meteorna voda poplavila bencinsko črpalko. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamence so odmašili meteorne jaške in prečrpali vodo na bližnji travnik.

Izpostava Ptuj

Ob 10.45 so bile prožene sirene za javno alarmiranje zaradi preverjanja stanja dovodnega kanala v Hidroelektrarni Formin. Zaradi tega so izvedli dve izredni zaustavitvi elektrarne. Zaradi razmeroma visoke hidrologije je v tem času pretok struge pod jezom v Markovcih narasel do približno 500 kubičnih metrov na sekundo, kar bi lahko posledično vplivalo na poplave stare struge reke Drave.

 

Toča

Izpostava Ptuj

Ob 16.47 je območje med naseljema Gabrnik–Dragovič, občina Juršinci, zajelo neurje s točo in na cesto med naseljema naplavilo blato in ostanke toče. Gasilci PGD Gabrnik so s ceste odstranili naplavljeni material ter oprali cestišče v dolžini okoli 500 metrov.

Ob 15.19 je območje med naseljema Gabrnik–Kukava, občina Juršinci, zajelo neurje s točo in na cesto med naseljema naplavilo blato in ostanke toče. Gasilci PGD Gabrnik so s ceste odstranili naplavljeni material ter oprali cestišče v dolžini okoli 100 metrov.

  

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 je v naselju Preserje pri Zlatem polju v občini Lukovica hidravlika traktorja občanu stisnila nogo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.00 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Velenje, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.25 je posadke s helikopterjem SV z medicinsko ekipo na krovu poletela v Šempeter pri Gorici, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Ob 15.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela v Idrijo, od koder je prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 13.20 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu prepeljala poškodovano osebo iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.45 je v Gaberkah, občina Šoštanj, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Velenje so udeleženo osebo pregledali na kraju dogodka in ugotovili, da ni utrpela poškodb.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.04 je v naselju Krka, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na vozilu in posuli iztekle tekočine. V nesreči sta se poškodovali dve osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 je bilo v bližini kraja Bukovo v občini Cerkno izven cestišča najdeno zapuščeno vozilo. Gasilci PGD Idrija so vozilo izvlekli na cestišče in opravili nevtralizacijo izteklih motornih tekočin. Policija ugotavlja lastništvo vozila.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 14.14 so ob železniški progi Rakek–Postojna v občini Cerknica opazili osebo, ki jo je povozil vlak. Gasilci PGD Unec in Rakek so preminulo osebo prenesli do lokalne ceste. Na intervenciji so bili prisotni reševalci NMP Cerknica in policisti Policijske postaje (PP) Cerknica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.00 je na Velenjski cesti v Žalcu zagorela postaja za polnjenje električnih koles. Gasilci PGD Žalec so ogenj pogasili ter pregledali okolico. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 je na Bizoviški cesti v Ljubljani zagorelo v večstanovanjski hiši. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Bizovik in Sostro, skupno 54 gasilcev, so požar lokalizirali in pogasili. Iz objekta je bilo 11 oseb evakuiranih pred prihodom gasilcev. Dve osebi sta bili zaradi vdihavanja dima prepeljane v UKC Ljubljana. Poškodovana in uničena so bila štiri stanovanja. Za trenutno nastanitev družin je poskrbela občina Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.57 so v prostorih strojnice na zunanjih bazenih Term Dolenjske Toplice na Zdraviliškem trgu zaznali vonj po dimu. Gorelo je v elektro omarici. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so začetni požar na elektro omarici pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 0.27 se je na Rečiški cesti na Bledu, zaradi samovžiga kadilo iz kontejnerja, v katerem so bili biološki odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.52 je v Tomažičevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so uničen zabojnik za papir pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.50 sta v Petrovčah v občini Žalec gasilca PGD Dobriša vas - Petrovče s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem sta bil ujeti dve osebi.

Ob 19.31 so v Lučah gasilci PGD Luče nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila. Osebo so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.35 je v stanovanju na Linhartovi cesti v Ljubljani oseba padla in se poškodovala. Reševalci NMP Ljubljana so osebo oskrbeli, gasilci GB Ljubljana pa so reševalcem nudili pomoč pri transportu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.31 so na Hočki cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala onemogla oseba.

Ob 15.29 so v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zg. Bistrica nudili pomoč policiji. S tehničnim posegom so iz potoka izvlekli zapuščeno vozilo. Vozilo ni bilo poškodovano, zato tudi ni prišlo do onesnaženja okolja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.54 so v naselju Dolgovaške Gorice, občina Lendava, gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 16.05 so v naselju Hlaponci, občina Juršinci, gasilci PGD Gabrnik s cestišča odstranili naplavljeno blato ter oprali cestišče v dolžini okoli 200 metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.05 je v stanovanju v Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu oseba padla v kopalnici in se poškodovala. Gasilci PGD Slovenj Gradec so s tehničnim posegom odprli zaklenjena vrata kopalnice in omogočili reševalcem NMP Slovenj Gradec dostop do osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/