Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske, ki je potekala v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Dan Slovenske vojske obeležujemo vsako leto 15. maja. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok začelo služiti v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj.

Na današnji slovesnosti je bil novemu generalu Slovenske vojske Mihi Škerbincu vročen generalski prstan, novemu brigadirju Anžetu Rodetu pa brigadirska sablja. Na današnji slovesnosti so podelili tudi priznanja najboljšemu vojaku in najboljšemu podčastniku za leto 2020. Najboljši vojak je tako postal Tadej Ščančar, najboljši podčastnik pa Klemen Mihalič.

Načelnik generalštaba Robert Glavaš je v svojem nagovoru poudaril pomen slovenske vojske z vidika procesa osamosvajanja in krepitve državnosti, pri čemer je ocenil, da ker smo bili v časih osamosvajanja enotni, smo tudi zmagali. Izpostavil je tudi dosežke slovenskih vojakov in spregovoril o nekaterih ključnih ukrepih za izboljšanje položaja slovenskega vojaka.
Tudi minister za obrambo Matej Tonin je v nagovoru dejal, da se je v prvih letih Slovenska vojska gradila na temeljih osamosvojitve, nato se je profesionalizirala, v tretjem desetletju se je nad njo zgrnilo nekaj temnih oblakov, četrto desetletje pa bo po besedah ministra Tonina desetletje rasti in uspehov. Tudi minister Tonin je v nagovoru izpostavil ključne ukrepe, ki so bili sprejeti v zadnjem letu za to, da se položaj vojaka izboljša, prav tako je izpostavil stabilen in predvidljiv vir financiranja ter novo uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki na novo ureja dvig starostne meje za napotitev na prostovoljno služenje vojaškega roka (PSVR), način opravljanja PSVR, postopek napotitve, pravice in dolžnosti kandidatov oziroma vojakov prostovoljcev ter denarne prejemke. Uredba predvideva, da se višina prejemkov določi od osnove, ki je enaka minimalni plači v Republiki Sloveniji.
Tudi predsednik Republike Borut Pahor je v svojem slavnostnem nagovoru tako kot predhodna govorca izrazil hvaležnost in priznanje slovenskim vojakom in vojakinjam za opravljeno delo. "Zaradi znanja, motiviranosti, pozitivnega pristopa, ste ovire premagovali in dokazali, da znate obvladati tudi najtežje razmere, "je izpostavil predsednik republik in opozoril na neprecenljivo pomoč v zadnjem letu, ki je bilo težko za vse, pri obvladovanju epidemije koronavirusa. "Ta pomoč je bila dragocena in neprecenljiva," je poudaril predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije.