Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku gosti zunanjo ministrico Kneževine Andore Ubach Font

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar gosti na delovnem obisku v Sloveniji ministrico za zunanje zadeve Kneževine Andore Mario Ubach Font. Obisk, do katerega je prišlo 20 let po zadnjem obisku andorskega zunanjega ministra v Sloveniji, je namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja ter izmenjavi stališč v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Minister dr. Logar in ministrica Ubach Font sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Andoro prijateljski. Državi delita sorodna stališča do številnih evropskih in globalnih tem, kot so pomen vladavine prava, okoljevarstvene in podnebne politike, človekove pravice, varnost državljanov, učinkoviti multilateralizem itd. Dogovorila sta se za krepitev dvostranskega sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva, kmetijstva, turizma in umetne inteligence. Potrdila sta odlično sodelovanje znotraj multilateralnih forumov ter se zavzela za izmenjavo dobrih praks na različnih področjih.

Pogovori med ministrom dr. Logarjem in ministrico Ubach so bili osredotočeni na predstavitev prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Strinjala sta se, da je nujno povečati odpornost Evrope proti različnim krizam. Tema pogovorov so bila tudi andorska prizadevanja za sklenitev Pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Minister dr. Logar je ponovil podporo Slovenije njenemu približevanju EU in se zavzel za napredek v pogajanjih za čimprejšnjo sklenitev Pridružitvenega sporazuma.

Ker obe državi pripisujeta velik pomen razvoju umetne inteligence in kibernetski varnosti, sta se ministra zavzela za tvorno sodelovanje tudi na področju inovacij, raziskav in umetne inteligence. Ministrica Ubach Font se je tako srečala s predstavniki Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki deluje v Sloveniji pod okriljem UNESCA. Andora se je namreč pozitivno odzvala na povabilo za sodelovanje z IRCAI. Omenjenemu srečanju so se preko videokonference pridružili tudi predstavniki andorske Agencije za inovacije in tehnologijo.

Ministrico Ubach Font sta sprejela še predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.