Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12.5.2021 opravljenih skupaj 3.839.630 testiranj s PCR in HAG testi. 12.5.2021 je bilo opravljenih 33.102 testiranj, od tega 4.636 s PCR in 28.466 s HAG testi. Potrjenih je bilo 597 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 12,9 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 12.5.2021 v bolnišnicah zdravili 450 bolnikov s COVID-19, od tega 123 na intenzivni negi, 45 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13.5.2021 vključenih 1160 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 153 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Člane Štabov CZ, druge pripadnike  CZ in prostovoljce, ki se vključujejo v aktivnosti CZ je spodbudil, da se cepijo proti COVID-19.

Obiskal je Rdeči križ Slovenije, kjer so se pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju prostovoljcev RKS pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob epidemiji COVID-19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je 12. 5. 2021 izdala 242 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 12 mladoletnim osebam). Nadzor so izvedli na 1.724 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Trbovlje

Ob 8.48 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Maribor prepeljala obolelega otroka iz Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Kraj pristanka helikopterja v Trbovljah so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje. Gasilci so nudili pomoč pri prenosu pacienta.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.21 sta na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja vozil in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 21.33 je na skate parku v Novi Gorici, občina Nova Gorica, padel motorist in se poškodoval. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD) Nova Gorica so nudili pomoč goriškim reševalcev, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovanec je bil odpeljan v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.35 sta na cesti Izlake–Drtija, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ponesrečenca iz vozila, odklopili akumulatorja, nudili pomoč pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, posuli z absorbentom po vozišču razlite motorne tekočine, zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zagorje ob Savi so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli, eno pa so reševalci prepeljali v SB Trbovlje, drugo ponesrečeno osebo pa je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala s helikopterjem v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.23 se je v Ulici Toneta Melive v Slovenskih Konjicah kadilo iz kletnih prostorov večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, umaknili stanovalce iz prostorov ter prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.08 so se v Spodnjih Prelogah v občini Slovenske Konjice vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Kranj

Ob 18.20 je v naselju Brekovice, občina Žiri, gorel kozolec. Požar na površini približno 10x20 metrov so pogasili gasilci PGD Brekovice, Dobračeva, Žiri, Ledine in Vrsnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 je na cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani gorela omarica javne razsvetljave. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili. Na kraju je bil tudi dežurni delavec podjetja Javna razsvetljava.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.57 je v naselju Prestranek, občina Postojna, gorelo osebno vozilo. Občani so z gašenjem pričeli še pred prihodom gasilcev PGD Slavina in Postojna, ki požar dokončno pogasili, odklopili akumulator in pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.20 je na Grencu v Škofji Loki na parkirišču trgovskega centra iz parkiranega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Škofja Loka so izteklo olje posuli z absorbentom in očistili parkirišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 2.23 so gasilci GB Koper posredovali v Jagodju, občina Izola, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem dostop do ponesrečene osebe. Ponesrečenca so reševalci odpeljali v bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 8.31 so v Groharjevem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Stara Loka odstranili večjo vejo, ki je ogrožala promet.

Ob 10.28 so na Temniški ulici v Naklem gasilci PGD Naklo s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 je na Taboru v Ljubljani zaradi napake na bojlerju iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so zaustavili iztekanje vode in priklopili cev nazaj na bojler.

Ob 21.14 so v Vogelni ulici v Ljubljana, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala obnemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/