Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Koritnika z generalnim sekretarjem ITU Zhaom

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je na bilateralnem pogovoru sestal z generalnim sekretarjem Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) Houlinom Zhaom. Spregovorila sta o aktivnostih Slovenije v tej mednarodni zvezi in na področju digitalizacije, o Mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco s sedežem v Ljubljani in o slovenskih prioritetah med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.
zaslonski posnetek udeležencev sestanka, ki je potekal na daljavo

Bilateralno srečanje na daljavo: minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalni sekretar Mednarodne telekomunikacijske zveze Houlin Zhao. | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Na srečanju, ki je potekalo prek avdio-video konference, je minister uvodoma izpostavil, da Slovenija izjemno ceni delo Mednarodne telekomunikacijske zveze in njene programe, ki nam pomagajo napredovati v regionalnih in nacionalnih ekosistemih za digitalne inovacije. »Izboljšanje širokopasovne infrastrukture in zagotavljanje varnih storitev v sodelovanju z ITU bo državljanom, poseben poudarek namenjamo mladostnikom, omogočilo samozavestno in varno uporabo digitalnih tehnologij v vsakdanjem življenju,« je ob tem poudaril Koritnik.

Sogovornika sta spregovorila tudi o Mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco (IRCAI), ki deluje pod okriljem UNESCA in ima sedež na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani. Center je bil uradno odprt 29. marca 2021, njegov cilj pa je zagotavljati odprto in pregledno okolje za raziskave in razprave o umetni inteligenci. Prav tako pa vladam, organizacijam, pravnim osebam in javnosti svetujejo o sistemskih in strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih.

Minister Koritnik je predstavil tudi pripravo Nacionalnega programa za umetno inteligenco kot osnovo za aktivnosti na tem področju, tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Program stremi k uvajanju umetne inteligence na način, da sta razvoj in uporaba vseh sistemov v največji možni meri namenjena zagotavljanju blaginje ljudi in družbe. Pri tem se posebej zavzema za ohranjanje nacionalnega jezika in kulturne identitete, kar omogoča, da so ljudje pri spodbujanju digitalizacije dejansko v središču pozornosti. Minister je ob tem še opozoril, »da je zaupanje javnosti nujen pogoj za učinkovito, hitro in uspešno uvajanje na širokem spektru področij, kjer umetna inteligenca lahko prinese izredne učinke.«