Skoči do osrednje vsebine

Edmund John Turk (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Edmunda Johna Turka, odvetnika, sodnika, več let clevelandskega mestnega svetnika ter predsednika odbora Združeni Američani za Slovenijo (UAS – United Americans for Slovenia).
Edmund J. Turk, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Edmund J. Turk in več na slovenci.si.

Edmund J. Turk | Avtor: USZS

Ko so ZDA 7. aprila 1992 priznale Slovenijo kot neodvisno državo, so se Edmund Turk in drugi člani odbora Združenih Američanov za Slovenijo zbrali pred sedežem Slovenske dobrodelne zveze AMLA (American Mutual Life Association), kjer je sicer deloval odbor. Dvignili so slovensko in ameriško zastavo.

Turk v Slovenskem narodnem domu vodil gala večer, slovesno praznovanje mednarodnega priznanja. Ob tej priložnosti je guvernerju Ohia Georgeu Voinovichu, prav tako slovenskega rodu, podaril slovensko zastavo. Ta je kot prva slovenska zastava zaplapolala pred stavbo Vlade zvezne države Ohio.

Več o Edmundu Johnu Turku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si .