Skoči do osrednje vsebine

Na obali postavljene nove table "Varujmo morje"

Ob zaključku 6. Foruma Strategije EU za Jadransko-jonsko Regijo (EUSAIR) – slovenskega predsedovanja, je potekala slavnostna postavitev prve od šestih novih tabel z napisom »Varujmo morje«, ki mimoidoče opozarja na pomen varovanja in ohranjanja obalnega ter morskega ekosistema in na dinamiko visokih voda.

Osveščenost o prihodnjih uničujočih posledicah naraščanja gladine morja je velikega pomena, zato je Direkcija za vode ob slovenski obali postavila 6 prenovljenih tabel z jasnim sporočilom »Varujmo morje«. Poleg prizadevanja za ohranitev okolja in narave mora Slovenija postati odporna ter prilagojena družba z visoko kakovostjo in varnostjo življenja, ki se bo znala prilagajati in tudi izkoristiti možne priložnosti v razmerah spremenjenega podnebja.

Slavnostne postavitve se je udeležil tudi direktor Direkcije Republike Slovenije za vode (DRSV) Roman Kramer: »Direkcija Republike Slovenije za vode pozdravlja postavitev novih tabel Varujmo morje, ki bodo osveščale ljudi o varovanju morja in obale, pa tudi o poplavni ogroženosti zaradi naraščanja gladine morja. Prioriteta Direkcije za vode je ohranjati ravnotežje med naravo, ekosistemi in kvaliteto življenja ljudi.«

Proces prilagajanja podnebnih spremembam je kompleksen in mora naslavljati vse elemente, od inženirskih rešitev do okoljsko in družbeno sprejemljivih ukrepov.  

»Prihodnost prebivalcev priobalnega območja je odvisna od posledic podnebnih sprememb - dviganju srednje gladine morja in vse pogostejšim ekstremnim meteorološkim, hidrološkim in oceanografskim razmeram, zato je Direkcija Republike Slovenije za vode celovito pristopila k prilagajanju vpliva podnebnih sprememb na višino gladine morja z ustanovitvijo širše projektne skupine za pripravo projektne naloge za izdelavo Strategije prilagajanja rabe in dejavnosti na slovenski obali zaradi vpliva podnebnih sprememb na višino gladine morja. Strategija bo podlaga za strateško odločanje o ukrepih za zmanjšanje negativnih posledic podnebnih sprememb in aktivnostih, usmerjenih v izboljšanje trajnostnega bivanja na obalnem območju,« je vlogo in prizadevanja DRSV pojasnil Roman Kramer. 

Strategija bo podlaga za strateško odločanje o ukrepih za zmanjšanje negativnih posledic za načrtovanje razvoja na morju, obali in priobalnih zemljiščih in konsistenten dokument za izvedbene akte, s katerimi se bodo pričele usklajene dejavnosti različnih deležnikov.