Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs na delovnem obisku pri madžarskem kolegu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Budimpešti sestal z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. Delovni obisk je bil namenjen predstavitvi prednostnih nalog na področju notranjih zadev med slovenskim predsedovanjem svetu EU.
Ministra za notranje zadeve Slovenije in Madžarske Aleš Hojs in Sandor Pinter

Ministra za notranje zadeve Slovenije in Madžarske Aleš Hojs in Sandor Pinter

»Prizadevali si bomo za iskanje ustreznih rešitev pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu, krepitev schengenskega območja in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji, regionalna prioriteta je regija Zahodnega Balkana,« je povedal minister Hojs.

Pri migracijah imata državi podobna stališča: zavzemata se za napredek pri zunanji razsežnosti in učinkovitejše vračanje. Ministra sta se dotaknila tudi sedanje in prihodnje vloge agencije Frontex ter se strinjala, da mora biti ta čim bolj operativna.

Minister je madžarskemu kolegu povedal tudi, da si bomo na področju notranje varnosti prizadevali za napredek pri pogajanjih o uredbi o Europolu. Slovenija podpira krepitev Europola, ki predvsem državam z manjšimi administracijami lahko pomaga pri analizi velikih podatkovnih zbirk, prav tako pa je bistvena močnejša vloga pri inovacijah in razvoju sodobnih orodij za policijsko delo.

Pogovarjala pa sta se tudi o situaciji s covid in poteka cepljenja v obeh državah. Minister Hojs se je zahvalil madžarskemu kolegu za skorajšnjo napotitev nekaj madžarskih policistov v Slovenijo, kjer bodo skupaj s slovenskimi opravljali nadzor na južni meji s Hrvaško. Sklenila sta, da je sodelovanje med ministrstvoma zelo dobro.