Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na včerajšnji varnostni dogodek na Dobu

Včerajšnji varnostni dogodek incident v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je ponovno opomnil, kako zahtevno in družbeno pomembno je delo in poslanstvo pravosodnih policistov v slovenskih zaporih, ki vsakodnevno skrbijo za zagotavljanje varnega okolja za celotno družbo. Pri tem so mnogokrat sami izpostavljeni nevarnostim, grožnjam in pritiskom. ''Za ta prispevek je prav, da jim večkrat izrečemo zahvalo in pohvalo, tudi z dejanji za izboljšanje njihovega položaja'', ob včerajšnjem varnostnem dogodku izpostavlja ministrica mag. Lilijana Kozlovič.

Številke potrjujejo, da pravosodni policisti svoje delo opravljajo kvalitetno. Tudi iz zadnjega Poročila Sveta Evrope izhaja, da so slovenski zapori tisti z najmanj samomori in najmanj pobegi iz njih, kar je odraz kakovostnega strokovnega dela z zaprtimi osebami. Kot so za javnost včeraj že pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, se je v preteklem letu na ravni uprave število groženj in napadov na zaposlene zmanjšalo. V letu 2019 so zabeležili 24 groženj, v letu 2020 pa skupno 18. Napadov je bilo v lanskem letu 13, v letu poprej pa 15.

Na Ministrstvu za pravosodje si prizadevamo za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih v slovenskih zaporih, tako preko izobraževanj, izboljšanja njihovega plačnega položaja, kot z izboljšanem njihovega delovnega okolja. ''Za slednje pospešeno krepimo nove investicije in adaptacije obstoječih pravosodnih objektov. V teku sta dve veliki investiciji, in sicer adaptacija in novogradnja ženskega zapora na Igu ter novogradnja moškega zapora v Ljubljani (Dobrunje). Izvedeni investiciji bosta tudi prinesli pomembno izboljšanje delovnega okolja za zaposlene'', poudarja ministrica mag. Kozlovič.

Dodatna informacija:

Za ženski zapor na Igu smo že pridobili gradbeno dovoljenje, za novogradnjo moškega zapora na Dobrunjah pa smo v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja. Z obema zaporoma je cilj pridobiti za družbo, zaprte osebe in zaposlene, sodobna, varna, humana, vključujoča in resocializacijsko usmerjena zapora. V teku je tudi izdelava projektne dokumentacije za investicijsko vzdrževanje - energetska prenova stavbe Oddelka Novo mesto, kjer se bodo do konca leta 2022 prav tako izboljšali pogoji dela in bivanja za zaposlene in zaprte.