Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 9. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.722.637 testiranj s PCR in HAG testi. 9. 5. 2021 je bilo opravljenih 8.104 testiranj, od tega 1.310 s PCR in 6.794 s HAG testi. Potrjenih je bilo 147 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,2 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 9. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 508 bolnikov s COVID-19, od tega 133 na intenzivni negi, 15 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 5. 2021 vključenih 1.453 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 104 prostovoljci humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Policija je 9. 5. 2021 izdala 1.123 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 123 mladoletnim osebam). Nadzor so izvedli na 1.669 lokacijah.

Ministrstva, ki so posredovala poročilo, niso poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Potekala sta brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 20.45 je v naselju Vincarje, občina Škofja Loka, pri podiranju drevesa delavcu drevo podlo na nogo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka so poškodovano osebo oskrbeli na kraju, do reševalnega vozila pa so nudili pomoč pri prenosu gasilci PGD Škofja Loka.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Kočevje. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 11.39 sta v Spodnjih Škofijah v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih in posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Prehospitalna enota Obala je poškodovano osebo oskrbela in prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.47 so na uvozu na vzhodno ljubljansko obvoznico s severne ljubljanske obvoznice trčila tri osebna vozila. Gasilci gasilske brigade (GB) Ljubljana Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na dveh vozilih in preverili visokonapetostno baterijo na električnem vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 19.11 je v naselju Šutna, občina Kamnik padla mladoletna kolesarka. Posredovali so gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in NMP Kamnik. Gasilci so pregledali kraj dogodka, ostale pomoči NMP Kamnik niso potrebovali. Reševalci so oskrbeli osebo in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.36 je na cesti Tešanovci–Moravske Toplice osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se obrnilo in pristalo na strehi. V nesreči se je lažje poškodovala voznica vozila. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator, pomagali reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi voznice in policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Postojna

Ob 15.52 je na cesti Materija–Markovščina v občini Hrpelje- Kozina, kombinirano vozilo trčilo v drevo. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca in odklopili akumulator vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.42 je v Petrovčah, občina Žalec, v neposredni bližini stanovanjske hiše zagorela lesena uta v velikosti približno 5 x 9 metrov. Posredovali so gasilci PGD Petrovče - Dobriša vas, Drešinja vas, Žalec in Gotovlje, ki so omejili in pogasili požar. Ogenj je objekt v celoti uničil, prav tako pa je poškodoval okno in oplesk na bližnji hiši.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.10 se je v Poslovni coni Žeje, občina Komenda, kadilo iz proizvodnih prostorov podjetja Steel d.o.o. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so na kraju ugotovili, da se kadi zaradi napake na stroju za kaljenje jekla. Do požara ni prišlo. Gasilci so prezračili objekt in ga preventivno pregledali.

Izpostava Maribor

Ob 13.38 se je v naselju Radizel v občini Hoče – Slivnica kadilo iz stanovanjske hiše, zaradi kurjenja na trda goriva. Stanovalec se je nadihal dima, oskrbeli so ga reševalci NMP. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so prekinili gorenje in objekt prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.20 je zagorela izolacija Izotekt, ki je bila naložena na paleti, na strehi večstanovanjskega objekta v izgradnji v naselju Apače v istoimenski občini. Požar so pogasili gasilci PGD Apače in Gornja Radgona

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 23.00 je na postaji Kompolje v smeri proti Ljubljani na štajerski avtocesti v občini Lukovica na plinohramu uhajal plin pri varnostnem ventilu. Gasilci CZR Domžale so pregledali območje, zaprli vse faze ventilov in do prihoda dežurnega vzdrževalca Istrabenz plinov nadzirali stanje plinohrama.

Izpostava Ptuj

Ob 9.31 so v neposredni bližini Osnovne šole Hajdina, v občini Hajdina, gradbeni delavci prebili cev plinske napeljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, enostransko zaprli regionalno cesto, zaprli dovodne plinske ventile in izvajali meritve zraka do prihoda serviserjev plinske napeljave. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.15 so v Rogašovcih gasilci PGD Sveti Jurij očistili madež razlitega motornega olja po parkirišču zdravstvenega doma.

Izpostava Ptuj

Ob 16.59 je na Cesti 8. avgusta na Ptuju iz osebnega vozila izteklo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Ptuj so madež na površini okoli 5 kvadratnih metrov posuli z vpojnim sredstvom in očistili vozišče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 so v naselju Mačkovec, občina Kočevje, našli ročno bombo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske regije so nevarno najdbo belgijske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne uničili na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 so v Kanalskem Lomu v občini Tolmin naleteli na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, teže 6,3 kilogramov. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila nevarno najdbo avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.22 je občan pri delu na polju v naselju Bate, občina Nova Gorica, naletel na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 6,1 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Postojna

Ob 15.01 so v Javornikih, občina Cerknica, naleteli na ročno bombo, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo uničili na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.22 so v naselju Prelska, občina Velenje, gasilci Vinska gora odstranili nevarne veje drevesa, ki so ogrožale stanovanjsko hišo.

Ob 19.45 se je v naselju Vinska gora v občini Velenje na vozišče podrlo drevo. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Vinska gora.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.15. so v Avčinovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe in svojcem ter reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do starejše neodzivne osebe.

Ob 12.52 so v Gorazdovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 16.37 se je v Zgornjem Dupleku v občini Duplek podrlo drevo in padlo na stanovanjsko hišo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so drevo odstranili s strehe objekta in počistili streho.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.50 so gasilci PGD Kanal v Gradnikovi ulici v Kanalu nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz višjega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.42 je na Otiškem vrhu, občina Dravograd, veter odkril streho poslovnega objekta. Gasilci PGD Šentjanž so prekrili okoli 15 kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.06. so na Novem domu v Trbovljah, gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odstranili anteno na stanovanjskem objektu, ki je ogrožala mimoidoče in jo s pomočjo vrvne tehnike spustili na tla.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/