Skoči do osrednje vsebine

Začela se je mednarodna vojaška vaja Zvezdni vitez

Začela se je mednarodna vojaška vaja Astral Knight 21 (letos poteka pod geslom »Združeni varujemo slovenski zračni prostor), ki se bo sočasno odvijala v Grčiji, na Hrvaškem, v Italiji in Sloveniji do 21. maja.

Na vaji se skupaj urijo enote pehote, zračne obrambe, mornarice in letalstva vojsk Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije in ZDA. Vaja je del večjega skupnega mednarodnega urjenja Defender Europe 21.

Vaja je namenjena skupnemu urjenju kompleksnega sistema poveljevanja in kontrole z vključenimi pehotnimi, zračnimi in pomorskimi komponentami ter zračne obrambe v zraku in na kopnem. Med vajo bodo udeleženci urili zagotavljanje varovanja zračnega prostora v območju delovanja in preverjali povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.

Taktična vaja enot zračne obrambe se izvaja  na območju Črnega Kala. Tam delujejo pripadniki Lahke raketne baterije zračne obrambe 1. brigade, skupaj s kolegi baterije Patriot (10th Army Air and Missile Defense Command – 10. AAMDC) 174. ameriške brigade. Za neposredno obrambo raketnega sistema Patriot zoper nizkoleteče cilje na kratkih razdaljah je zadolžena raketna baterija zračne obrambe 1. brigade SV. Opazovali in branili bodo dodeljeni zračni prostor v povezavi z ameriško enoto, uporabo svojega mobilnega operativnega centra in radarja ter raketnim sistemom Igla. Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva zagotavljajo realne cilje v zračnem prostoru preko glavnega poveljstva zavezništva za izvedbo vaje v Cerkljah ob Krki. Preleti letal Pilatus PC-9 in Zlin 242 ter helikopterja Cougar AS AL 532 so načrtovani od torka, 11. do četrtka, 13. maja, med 9.30 in 11.30, med 13.30 in 15.30 ter 17.30 in 19.30.

Razmestitev sistema zračne obrambe na območju Republike Slovenije v praksi prikazuje enega izmed  načinov združenega boja z zavezniki proti morebitnim varnostnim grožnjam. V Republiki Sloveniji je, podobno kot drugih državah članicah Nata, omogočena vzpostavitev močne obrambne in odvračalne drže znotraj zavezništva.

Sistem zračne obrambe Patriot združuje štiri operativne funkcije: sistem zvez, poveljevanje in kontrola, radarski nadzor zračnega prostora in raketni sistem zračne obrambe. Kombinacija vseh navedenih funkcij zagotavlja koordiniran, varen, integriran, mobilni sistem zračne obrambe. Sam sistem je modularen in zelo mobilen. Normalno je raketni sistem Patriot velikosti bataljona, ki je sestavljen iz šestih baterij ter je v manj kot eni uri polno operativen. Operativni doseg  raket je odvisen od izvedenke in znaša do 160 km, doseže višino leta 24.200 m in dosega hitrost do 4.1 MACH. Sistem je namenjen zaščiti kritične infrastrukture kot je recimo Luka Koper, viadukt Črni Kal in podobno.

Vojaški tabor na Črnem Kalu

Vojaški tabor na Črnem Kalu | Avtor: Krese Tadej

1 / 3