Skoči do osrednje vsebine

Srečanja državnega sekretarja Gašperja Dovžana s predstavniki institucij EU

Državni sekretar Gašper Dovžan je pred jutrišnjem zasedanjem Sveta za splošne zadeve (GAC) v Bruslju opravil vrsto srečanj. Sestal se je s podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovo, komisarjem za pravosodje Didierom Reyndersom, generalnim sekretarjem Sveta Jeppejem Tranholm-Mikkelsenom in z nekaterimi visokimi uradniki v Komisiji in Generalnem sekretariatu Sveta.
stojita pred evropsko zastavo

Državni sekretar Gašper Dovžan s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Osrednja tema pogovorov so bile priprave na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije ter prednostne naloge, ki čakajo Slovenijo v drugi polovici leta. Vsebinsko so se pogovori nanašali na delovanje EU v pogojih pandemije in na sodelovanje predsedujoče z Evropsko komisijo in Generalnim sekretariatom Sveta EU pri oblikovanju in izvedbi prioritet. Veseli nas soglasna ocena, da bo v drugi polovici leta, ob naporih za dvig odpornosti EU na različne oblike kriz, v ospredju sprejem in implementacija načrtov za gospodarsko okrevanje držav članic EU. Čaka nas vodenje Konference o prihodnosti Evrope, ki je skupna odgovornost Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Sveta EU. Prav tako se bomo osredotočili na krepitev skupnega razumevanja evropskih vrednost na čelu z vladavino prava, ki je pomemben element evropskega načina življenja. Podprli bomo tudi ukrepe v podporo verodostojni in varni Uniji, ki bo varnost sposobna zagotavljati tudi v svoji neposredni soseščini.

Slovenija ima močan interes za dobro in tesno sodelovanje tako z Evropsko komisijo kot z Generalnim sekretariatom Sveta. Njuna podpora ambicijam predsedstva je namreč odločilnega pomena pri doseganju zastavljenih ciljev. Veseli nas visoka sorodnost pogledov na izzive, ki so pred Evropsko unijo in pri reševanju katerih bo v vlogi predsedujoče v drugi polovici leta prispevala Slovenija.