Skoči do osrednje vsebine

Razstava "Evropa in Evropejci 1950-2020" v Državnem zboru

Državni zbor je v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije ob letošnjem Dnevu Evrope in skorajšnjemu prevzemu predsedovanja Svetu EU na ogled postavil razstavo "Evropa in Evropejci 1950–2020", ki obeležuje 70. obletnico nastanka Schumanove deklaracije. Zaradi epidemioloških okoliščin je razstava širši javnosti na ogled na spletni strani Državnega zbora od petka, 7. maja, do vključno 24. maja 2021.
Naslovni plakat, ki prikazuje začetek Evropske unije.

Evropa in Evropejci 1950-2020. | Avtor: Državni zbor

1 / 3

Otvoritev razstave

V Državnem zboru je bila 7. maja 2021 otvoritev razstave "Evropa in Evropejci 1950-2020" - 70. obletnica Schumanove deklaracije, ki jo je pripravil Zgodovinski arhiv Evropske Unije.  V spremstvu dr. Bojana Cvelfarja, direktorja Arhiva Republike Slovenije, in mag. Natalije Glažar so se kratkega vodenja po razstavi udeležili Janez Lenarčič, Evropski komisar za krizno upravljanje, Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora, mag. Marko Pogačnik, predsednik Odbora za zadeve EU in ga. Jerneja Jug Jerše, predstavnica Evropske komisije v Sloveniji.

Razstava je bila odprta v počastitev dneva Evrope, ki ga obeležujemo 9. maja, na dan, ko je bila podpisana Schumanova deklaracija.

Zaradi epidemioloških okoliščin bo razstava širši javnosti na ogled na spletni strani Državnega zbora do vključno 24. maja 2021.

70. obletnica Schumanove deklaracije in Arhiv Republike Slovenije

  • 70. obletnica Schumanove deklaracije

    Razstava "Evropa in Evropejci 1950–2020" preko dokumentov, fotografij in zapisov razkriva pomembnost Schumanove deklaracije za zgodovino evropskega povezovanja in spodbuja k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti.