Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.713.944 testiranj s PCR in HAG testi. 8. 5. 2021 je bilo opravljenih 10.621 testiranj, od tega 2.406 s PCR in 8.215 s HAG testi. Potrjenih je bilo 289 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 12 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 8. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 498 bolnikov s COVID-19, od tega 128 na intenzivni negi, 28 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 5. 2021 vključenih 376 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 6 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo. Ministrstva, ki so posredovala poročilo, niso poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Potekala sta brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.10 je med Gozdom in Tolstim vrhom, občina Tržič, jadralni padalec pristal na drevesu. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so ga s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovanega rešili z drevesa in pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 15.34 je v naselju Cogetinci, občina Cerkvenjak, pri delu z višine padel delavec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor so ga na kraju oskrbeli, v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor pa ga je nato prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkvenjak.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.59 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnice (SB) Izola v UKC Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Izoli so zavarovali gasilci JZ GB Koper.

Ob 14.48 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Izoli so zavarovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.11 je posadka helikopterja SV skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.50 je v naselju Zgornje Negonje, občina Rogaška Slatina, motorist z motorjem zapeljal z vozišča v gozd. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP, ki so ga nato dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 18.46 je v kraju Ljubija, občina Mozirje, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila in voznika motornega kolesa. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom, odklopili akumulator na vozilu ter očistili cestišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.28 se je na regionalni cesti Bača–Dolenja Trebuša v naselju Slap ob Idrijci, občina Tolmin, prevrnilo osebno vozilo na streho. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila. Lažje poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 2.06 je v Črnih njivah, občina Ilirska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča okoli 25 metrov v dolino in trčil v drevo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so odklopili akumulator, zavarovali kraj dogodka, ukleščenega voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila in z vrvno tehniko prenesli do reševalnega vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana. Osebno vozilo pa so gasilci z v vitlom potegnili nazaj na vozišče.

Ob 11.07 so v Petrinjah, občina Hrpelje-Kozina, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so nato v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Ob 16.32 se je pri Ponikvah, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodovala motoristka. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili motoristko ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Šempeter na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Ptuj

Ob 12.45 sta na cesti Ptujska Gora–Lovrenc na Dravskem polju, občina Kidričevo, pri odcepu za naselje Župečja vas trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so prvo pomoč nudili reševalci NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.40 se je na Cesti Boštjana Hladnika v Kranju v avtopralnici bencinskega servisa kadilo zaradi pregrevanja jermenice na zračnem kompresorju. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Primskovo so kompresor in okolico ohladilo ter pregledali in prezračili objekt.

Ob 16.20 je v Grajski ulici v Bohinjski Bistrica zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so požar pogasili, iz kurilnice iznesli ožgane predmete in prezračili objekt. Požar je v celoti uničil kurilnico ter poškodoval kletna okna in del fasade objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič pogasili požar improviziranega rastlinjaka, kombiniranega vozila in kosovnega odpada. Rastlinjak je poškodovan, kombinirano vozilo pa uničeno.

Ob 12.19 so se v naselju Škrilje, občina Ig, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škrilje so požar pogasili, pregledali in očistil dimnik.

Ob 18.45 je v naselju Znojile pri Krki, občina Ivančna Gorica, gorela vrtna uta velikosti 16 kvadratnih metrov v kateri se je nahajal kamin, ki se je pregrel. Posredovali so gasilci PGD Krka, Zagradec in Stična, ki so požar omejili in ga pogasili. Uta je delno poškodovana.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.08 je na Koloniji 1. maja v Trbovljah zagorelo v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Trbovlje so umaknili ljudi iz objekta, požar pogasili, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Trbovlje so tri stanovalce na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Trbovlje. Električno napetost na objektu so odklopili dežurni delavci elektro podjetja. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje in o dogodku je bil obveščen tudi štab CZ občine Trbovlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 22.45 je na počivališču Dul na avtocesti Ljubljana–Novo mesto, občina Trebnje, gorelo osebno vozilo. Z gašenjem požara so pričeli prisotni na bencinskem servisu, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje, ki so tudi odklopili akumulator, pregledali vozilo s termovizijsko kamero, razsvetljevali kraj požara in očistili cestišče.  

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.58 je ob Cesti na Prod v Ljubljani ob reki gorelo okoli 100 kvadratnih metrov travnate površine. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Novo Polje.

Izpostava Postojna

Ob 12.05 je na gozdni cesti med Postojno in Pivko jamo, občina Postojna, zaradi napake na priključku med sanacijo vikenda zagorela plinska jeklenka. Lastniki so jeklenko hladili do prihoda gasilcev PGD Postojna, ki pa so zaprli ventil na jeklenki.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 0.43 se je na Breški poti v Preddvoru vžgal zabojnik za komunalne odpadke. Zagorele so tudi bližnje ciprese. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Preddvor.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.01 so gasilci GB Ljubljana pogasili požar, ki je uničil zabojnik za papir v Jakčevi ulici v Ljubljani.

Ob 22.04 je ob Triglavski ulici v Ljubljani gorel zabojnik za embalažo. Začetni požar so pogasili policisti, dokončno pa so vsebino zabojnika pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.52 je bilo na cesti od naselja Grad proti spodnji postaji žičnice Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, po vozišču razlito motorno olje. Pri čiščenju vozišča so delavcem Cestnega podjetja (CP) Kranj nudili pomoč gasilci GARS Kranj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.57 je na Vrtojbenski cesti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter – Vrtojba, občan pri zemeljskih delih naletel na topovsko granato, kalibra 80mm, mase 6,7kg, avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja shranila na varno pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.52 so v Lahovčah, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.15 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe. Reševalci NMP Maribor so osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Ob 14.08 so v Sokolski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočijo vstop policistom PP Maribor in reševalcem NMP Maribor do mrtve osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.55 se je v naselju Vipolže v občini Brda pretrgal kabel Telekomovega omrežja. Gasilci PGD Dobrovo so odstranili kabel z vozišča in zavarovali poškodovan drog. O poškodbi je bil obveščen vzdrževalec omrežja.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.11 so v naselju Novi dom, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/