Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 6. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.658.420 testiranj s PCR in HAG testi. 6. 5. 2021 je bilo opravljenih 34.794 testiranj, od tega 4.029 s PCR in 30.765 s HAG testi. Potrjenih je bilo 606 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 6. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 538 bolnikov s COVID-19, od tega 141 na intenzivni negi, 52 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 5. 2021 vključenih 1.410 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 183 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Uradnem listu RS, št. 69/21 je bilo objavljenih več odlokov in njihovih sprememb izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Spremembe odlokov vezane na sproščanje ukrepov pri ponujanju kulturnih storitev in kolektivnem uresničevanju verske svobode so začele veljati 7. 5. 2021.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS )Republike Slovenije) je spremljal situacijo.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Potekala so usklajevanja o vključevanju CZ in prostovoljcev v aktivnosti pri cepljenju.

 

Potres

Izpostava Ljubljana

Ob 5.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,2  šest km jugozahodno od centra Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Ljubljane in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Včerajšnje lokalno deževje z močnejšimi nalivi je zajelo nekatera območja občin Nazarje, Radeče, Šenčur, Borovnica, Dol pri Ljubljani, Litija, Ljubljana, Dol pri Ljubljani, Log - Dragomer, Črnomelj, Trebnje, Cirkulane, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo na teh območjih zabeleženo 30 dogodkov.

V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore stanovanjskih objektov, v Vogljah pri Šenčurju je zalila podvoz pod avtocesto, Podvoz pod železnico v Lazah pri Dolskem, občina Dol pri Ljubljani, v Trbovljah prostore osnovne šole, v Trbovljah se je tudi posula večja količina kamenja na cestišče, v Levstikovi ulici v Zagorju ob Savi pa je strela udarila v betonski zid poleg stanovanjske hiše in poškodovala fasado. Gasilci so postavljali protipoplavne vreče in tako zaščitili več objektov.

Aktivirani so bili gasilci iz skupno 21 gasilskih enot, od tega 1 poklicna enota in 20 prostovoljnih gasilskih društev.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 22.39 in 7.50, 8.5.2021, je bila na hitri cesti Razdrto–Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina v občini Vipava, zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, v veljavi zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 19.33 se je na območju Zaloga v Ljubljani pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovala je Skupina za iskanje pogrešanih Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) in Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS). Z reševalnimi psi so preiskali območje in pogrešano osebo našli mrtvo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.56 je na cesti Krško–Brestanica, občina Krško, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča na brežino in se pri tem poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva, odstranili vozilo s cestišča in s tem sprostili promet. Do prihoda reševalcev so poškodovani nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovano na kraju oskrbeli in prepeljali v UC Urgentni center (UC) Brežice. Delavci cestnega podjetja so postavili cestno zaporo in pomagali pri čiščenju cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 se je na cesti Trnovec–Sora, občina Medvode, drevo podrlo na vozeče se dostavno vozilo. Do prihoda gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so podrto drevo odstranili delavci cestnega podjetja. Gasilci so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kateri so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.48 se je na Ptujski cesti v Mariboru osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator. Cesto so počistili delavci (Cestno podjetje) CP Ptuj. Voznik se v nesreči ni poškodoval.

Izpostava Postojna

Ob 15.49 je na cesti Kozina–Koper pri naselju Klanec pri Kozini, občina Hrpelje-Kozina, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Obe sta bili prepeljani v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.42 so v ulici Slovenska pot v Žireh gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobračeva so pregledali okolico dimnika in dimniško tuljavo s termovizijsko kamero. Škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 10.23 se je v naselju Zgornje Grušovje, občina Oplotnica, iskrilo iz elektro vodnikov priključenih na stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Oplotnica so varovali objekt do prihoda dežurnih delavcev Elektro Celja, ki so okvaro odpravili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.21 je v naselju Stražnji Vrh, občina Črnomelj, gorel pomožni leseni objekt velikosti 5 x 5 metrov. Gasilci PGD Črnomelj in Mavrlen so začetni požar, ki je zajel ostrešje objekta pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.09 so v Praprotnikovi ulici v Mozirju v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta zaznali vonj po naftnih derivatih. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, izmerili vsebnost plinov, pregledali možnost puščanja kurilnega olja, prezračili prostore in obvestili skrbnika zgradbe. Meritev vsebnosti plinov je pokazala povišano vrednost. Rezervoar za kurilno olje ob objektu ne pušča in je prazen. Upravnik stavbe in ustrezne službe bodo zadevo sanirale.

Ob 10.16 so v Vodulah v občini Šentjur opazili odloženo zemljino v naravi, iz katere je zaradi deževja, v Slatinski potok odtekala onesnažena voda. Domnevno gre za goščo iz greznice. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in skupaj s člani ribiške družine RD Voglajna, inšpektorico za okolje in dežurnim Vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava, opravili ogled onesnaženja. Nadaljnje dejavnosti bodo izvajale pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.52 so Na Pristavi, občina Šempeter pri Gorici, pri zemeljskih delih naleteli na ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 103 mm iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.05 je na Šaleški cesti v Velenju zaradi počenega ventila voda zalila stanovanje. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so posesali razlito vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.51 so v Rudniku pri Radomljah, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/