Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mednarodni vojaški vaji Black Swan na Madžarskem

Pripadniki Enote za specialno delovanje in 15. polka vojaškega letalstva sodelujejo, od 3. do 14. maja, na mednarodni vojaški vaji Black Swan na Madžarskem.

Kopenski odred za specialno delovanje sestavljajo pripadniki Enote za specialno delovanje, ob podpori pripadnikov sil Slovenske vojske (SV), ter pripadniki ameriških specialnih sil.

Namen vaje je doseči začetne operativne zmogljivosti Regionalnega komponentnega poveljstva za specialne operacije (R-KPSO) in zagotoviti pogoje za dvig povezljivosti. Regionalno vajo specialnih sil organizira madžarsko poveljstvo za specialne operacije v sodelovanju z državami pristopnicami k Sporazumu o soglasju o ustanovitvi Regionalnega komponentnega poveljstva za specialne operacije.

V četrtek, 6. maja, je pripadnike Slovenske vojske, sodelujoče na vaji obiskal veleposlanik Republike Slovenije na Madžarskem dr. Robert Kokalj. Dr. Kokalj si je v spremstvi poveljnika Enote za specialno delovanje podpolkovnika Mihe Rijavca ogledal delovanje pripadnikov v madžarskem Szolnoku. Veleposlaniku so  predstavili cilje vaje in delo pripadnikov Slovenske vojske. Veleposlanik je izpostavil pomen sodelovanja diplomacije in vojaških zmogljivosti sodelujočih držav pri zagotavljanju varnosti v regiji ter se pripadnikom Slovenske vojske zahvalil za njihov prispevek.

Pripadnik Slovenske vojske na tabli predstavlja aktivnosti na vaji  veleposlaniku Republike Slovenije na Madžarskemin pripadniku madžarske vojske.

Pripadnik Slovenske vojske predstavlja aktivnosti na vaji veleposlaniku Republike Slovenije na Madžarskem in pripadniku madžarske vojske. | Avtor: Slovenska vojska