Skoči do osrednje vsebine

Na opravljanju vojaške službe v miru okrog 220 pogodbenih rezervistov Slovenske vojske

Od začetka maja vrste Slovenske vojske dopolnjuje okrog 220 pripadnikov rezervne sestave, ki so bili vpoklicani na opravljanje vojaške službe v miru.

Znotraj pogodbenih obveznosti od enega do sedmih mesecev opravljalo naloge varovanja objektov, logistične podpore, delujejo na mednarodni operaciji Kfor na Kosovu in sodelujejo pri preprečevanju nezakonitih migracij. Tako bodo razbremenili pripadnike stalne sestave, ki so v maju v velikem obsegu udeleženi na sklopu vaj Defender Europe 21.

Slovenska vojska je za lažje usklajevanje opravljanja vojaške službe s siceršnjimi delodajalci rezervistov in glede na načrtovanje naloge opredelila več terminov, znotraj katerih lahko pogodbeni rezervisti dopolnjujejo vrste stalne sestave.

Pogodbeni rezervisti  imajo med opravljanjem vojaške službe enake pravice kot pripadniki stalne sestave. Pogodbena rezervna sestava dopolnjuje Slovensko vojsko, da lahko ta izpolnjuje svoje poslanstvo in iz njega izhajajoče naloge. Slovenski vojski med drugim omogoča uresničevati naloge stalne sestave, kar je izjemnega pomena v času kadrovskega primanjkljaja. Trenutno je v vrstah pogodbene rezervne sestave okrog 670 pripadnikov, več o vključitvi na spletni strani postanivojak.si.

Pripadniki pogodbene rezerve med izstopanjem iz helikopterja.

Pripadniki pogodbene rezerve med izstopanjem iz helikopterja. | Avtor Luka Mitrović