Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar obiskal Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS)

Glavna tema srečanja ministra in predsednika ZDUS-a Janeza Sušnika, je bila povečanje zaupanja v cepljenje in povečanje motivacije za cepljenje pri starejših.

Minister je ob obisku dejal: "Kar se tiče cepljenja je bilo največ govora o tem, kje so ozka grla, razloge, zakaj se starejši ne odločajo za cepljenje oz. zakaj ne pridejo do cepljenja. Dogovorili smo se da, ko bo zakon o dolgotrajni oskrbi pripravljen oz. bo v javni obravnavi, se sestanemo tudi na to temo in poiščemo najboljšo rešitev za vse starejše."

Minister poudarja, da je ključno, da cepivo imamo, da je to varno in učinkovito in kot tako je edino pravo orožje, ki ga imamo ta trenutek, da se izvijemo iz primeža te epidemije. Ne glede na to, kako uspešno bomo precepljeni, je pomembno tudi to, kako bomo v nadaljevanju izvajali ne farmakološke ukrepe, ampak bolje kot bomo precepljeni, manj bo teh ukrepov, ki so danes nuja.

Izredno pomembno je, da starejši vedo, da je cepivo varno in da ne zavračajo cepljenja ob morebitnem povabilu. Jeseni bo večina starejših, ki so bili cepljeni med prvimi, poklicana na osvežilni odmerek, ki je ravno tako pomemben, da v prihodnji zimi ne doživimo nove epidemije.

Prav tako je neglede na to, kako uspešno bomo pocepljeni, pomembno tudi to, kako bomo v nadaljevanju izvajali nefarmakološke ukrepe, ampak bolje kot bomo precepljeni, manj bo teh ukrepov, ki so danes nuja, potrebnih.

Diskusija je tekla tudi o tem, kako starejše še privabiti k cepljenju in jim omogočiti, da pristopijo do cepilnih mest in so cepljeni.