Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 4. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.587.352 testiranj s PCR in HAG testi. 4. 5. 2021 je bilo opravljenih 29.605 testiranj, od tega 4.750 s PCR in 24.855 s HAG testi. Potrjenih je bilo 929 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,6 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 4. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 560 bolnikov s COVID-19, od tega 141 na intenzivni negi, 63 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 5. 2021 vključenih 1.165 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 96 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 4. 5. 2021 izdala 434 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 46 mladoletnim osebam). V klicnem centru so skupno opravili 405 odgovorov. Nadzor so izvedli na 1.847 lokacijah.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu, pomagale pri prevozu brisov, nekatere pa so izvajale priprave na testiranje v vzgoji in izobraževanju ter v privatnem sektorju.

Štab CZ za Obalno regijo je poročal, da v občini Piran ugotavljajo nenaklonjenost ravnateljev do izvajanja samotestiranja šolarjev in dijakov.

Po radiu, televiziji, družbenih omrežjih in tiskanih medijih se lahko občani dnevno seznanjajo s sprejetimi ukrepi, navodili in priporočili za zajezitev epidemije ter s potekom hitrega testiranja in cepljenja.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 10.34 je v Tomažu nad Vojnikom, občina Vojnik, močan sunek vetra poškodoval starejši kozolec in odkril del strehe, katera je ogrožala bližnji električni vodnik.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vojnik so zavarovali kraj dogodka in z vrvno tehniko zavarovali del podrte strehe, da le ta ne ogroža električnega vodnika. Za dokončno sanacijo bo poskrbel lastnik sam.

Izpostava Maribor

Ob 17.50 je v Hrenci, občina Maribor, drevo ogrožalo hišo. Posredovali so gasilci PGD Malečnik, ki so drevo varno podrli in razžagali in počistili cestišče, na katerega je padlo podrto drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.27 je v kraju Rogašovci, v istoimenski občini, močan veter na cesto podrl tri drevesa in nevarno nagnil dve. Posredovali so gasilci PGD Rogašovci, ki so drevesa odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.13 je v ulici Janeče v Ravnah na Koroškem močan sunek vetra poškodoval streho stanovanjske hiše. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so prekrili 20 kvadratnih metrov pločevinaste strehe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.37 je na Mariborski cesti v Celju prišlo do prometne nesreče, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka ter z absorbentom posipali in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 8.21 je na Blejski Dobravi, občina Jesenice, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli nazaj na cesto, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi nezavestne osebe ter na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.49 se je pri naselju Dobliče, občina Črnomelj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, posuli po vozišču razlite motorne tekočine ter postavili vozilo nazaj na kolesa in odmaknili z vozišča. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Črnomelj so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.49 sta na cesti Sežana–Senožeče, občina Divača, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna ter Cestno podjetje Koper (CPK) pri sanaciji cestišča in odmiku poškodovanega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.44 je v Seničnem, občina Tržič, zagorela lesena baraka, požar pa se je razširil še na ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Križe, Bistrica pri Tržiču in Tržič so požar pogasili. Pri tem je drvarnica pogorela, garaža je delno uničena, na stanovanjski hiši pa so odkrili 3 kvadratne metre strehe. Dva stanovalca sta se nadihala dima in sta bila odpeljana v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.27 je v Dobravljah, občina Ajdovščina, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina, ki so pogasili goreče saje v dimniku, ga očistili, opravili pregled s termovizijsko kamero in prepovedali kurjenje do pregleda dimne tuljave s strani dimnikarskega podjetja.

Ob 22.05 so se v Solkanu, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Dimniški požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 11.01 je v kraju Skrblje, občina Majšperk, v stanovanjskem objektu prišlo do pregretja kurilne naprave. Gasilci PGD Majšperk so počakali, da se je kurilna naprava ohladila, pregledali prostor in dimnik s termovizijsko kamero. 

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.33 so v ulici Pri Unionu v Kočevju gorele odvržene avtomobilske gume. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.15 je pri naselju Dobliče, občina Črnomelj, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobliče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je v Ulici 25. maja v Rožni dolini, občina Nova Gorica, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pirotehnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče 6 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev italijanske in avstrijske izdelave v skupni masi 23,35 kg. Vse nevarne najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.36 je pri naselju Bistrica, občina Črnomelj, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili dve minometni mini kalibra 81 mm, topovsko granato kalibra 75 mm in vžigalnik minometne mine, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.12 so v Naselju heroja Maroka, občina Sevnica, posredovali gasilci PGD Sevnica, kjer so v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom iz dvigala rešili osebo.

Izpostava Celje

Ob 15.48 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz dvigala stanovanjskega bloka rešili dve ujeti osebi. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Ob 21.17 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 9.40 je na Cankarjevi cesti v Tržiču v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili, izklopili dvigalo iz električnega omrežja ter o dogodku obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.26 so na Dunajski cesti v Ljubljana gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom omogočili vstop v stanovanje reševalcem NMP, kjer se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Maribor

Ob 19.28 so Pod Kozjakom, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč občanu, ki je zapeljal na robnik ceste in pristal v obcestnem jarku. Gasilci so vozilo potegnili na cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.03 so v naselju Šafarsko, občina Razkrižje, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 so V Mlinu v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, gasilci PGD Šempeter nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica pri odpiranju vhodnih vrat stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 14.08 je v Stojncih, občina Markovci, drevo padlo na cestišče. Gasilci PGD Stojnci so drevo razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/