Skoči do osrednje vsebine

Čez 14 dni bomo četrtič obeleževali svetovni dan čebel

Čez 14 dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet četrtič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico, Republiko Slovenijo in Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ter široke evropske in širše mednarodne podpore tako držav kot organizacij, med drugim tudi Apimondie (Mednarodne zveze čebelarskih organizacij).

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Logotip svetovnega dne čebel

Logotip svetovnega dne čebel | Avtor: MKGP

Razglasitev svetovnega dne čebel je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih in nevladnih institucij ter diplomacije, v tesni povezavi s tem, da so čebele tema, glede katere imajo države po svetu enotno mnenje in ki nagovarja ter predlaga rešitve za največje globalne probleme, kot je zagotavljanje prehranske varnosti za svetovno prebivalstvo, ki je še dodatno ogroženo zaradi epidemije covid-19.

Tudi letos želimo s svetovnim dnevom čebel najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu. Če bomo ohranili okolje do te mere, da bodo čebele lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Najpomembneje pa je, da se vsi skupaj ponovno zavemo, da je posameznikova vloga za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev nujna.

Osrednji mednarodni dogodek na svetovni dan čebel, ki ga pripravlja Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bo tudi letos potekal virtualno. Na povabilo generalnega direktorja FAO Qu Dongyua se ga bo udeležil minister dr. Jože Podgoršek, sodelovali bodo tudi visoki mednarodni gostje - poleg generalnega direktorja FAO je napovedana udeležba kitajskega ministra za kmetijstvo Tang Renjiana, nemške zvezne ministrice za kmetijstvo Julie Klöckner, izvršne sekretarke Konvencije o biotski raznovrstnosti Elizabeth Maruma Mrema ter strokovnjakov za čebele in divje opraševalce iz različnih regij sveta. Osrednja tema letošnje obeležitve je Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele (Be Engaged: Building Back Better for Bees).

Poleg osrednje obeležitve bodo tudi letos potekali številni dogodki po celem svetu, v organizaciji slovenskih diplomatsko konzularnih predstavništev in ob sodelovanju predstavnikov slovenskih vladnih in nevladnih inštitucij. Minister dr. Podgoršek bo nagovoril udeležence panela v organizaciji veleposlaništva Slovenije v Washingtonu in regionalne pisarne FAO, o pomenu polinatorjev v povezavi z zagotavljanjem prehrane na globalni ravni.

 

Več informacij: