Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan opravil konzultacije z danskim državnim sekretarjem Grønbechom-Jensenom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije preko avdio-video konference opravil konzultacije z državnim sekretarjem Carstenom Grønbechom-Jensenom, ki je na danskem zunanjem ministrstvu pristojen za zadeve Evropske unije in Arktiko.
Državni sekretar Gašper Dovžan med avdio-video konferenco pred zaslonom

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V ospredju pogovora obeh državnih sekretarjev so bile aktivnosti za krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja v luči pandemije covida-19 ter predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta.

Sogovornika sta izmenjala informacije o prizadevanjih za premagovanje aktualne zdravstvene krize, ob čemer sta izrazila podporo evropskemu digitalnemu zelenemu potrdilu.

Državni sekretar Dovžan je državnemu sekretarju Grønbechu-Jensenu predstavil potek priprav ter ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Pri tem je poudaril zlasti odpornost in okrevanje Evropske unije, Konferenco o prihodnosti Evrope, evropski način življenja in vladavino prava ter Evropsko unijo kot zanesljivega partnerja v svetu. Poudaril je tudi pomen nadaljevanja procesa širitve Unije na Zahodni Balkan in krepitev transatlantskih odnosov. Sogovornika sta izmenjala stališča glede nekaterih drugih aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj.

Danska stran je podprla prednostne naloge slovenskega predsedovanja in izrazila interes za sodelovanje pri temah skupnega interesa. Sogovornika sta se strinjala, da bo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije odlična priložnost za dodatno krepitev dialoga med državama.