Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.555.342 testiranj s PCR in HAG testi. 3. 5. 2021 je bilo opravljenih 48.799 testiranj, od tega 4.024 s PCR in 44.775 s HAG testi. Potrjenih je bilo 894 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 22,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 3. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 584 bolnikov s COVID-19, od tega 143 na intenzivni negi, 74 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 5. 2021 vključenih 1.369 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 65 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Policija je 3. 5. 2021 izdala 987 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 134 mladoletnim osebam). V klicnem centru so skupno opravili 432 odgovorov. Nadzor so izvedli na 1.798 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.46 je v koči na Veliki planini z lestve padla starejša oseba in si poškodovala kolk. Reševalci GRS Kamnik so z nihalko in traktorjem prišli do koče, osebo oskrbeli in prenesli oziroma prepeljali do nihalke. V dolini so jo predali reševalcem NMP Kamnik, ki so jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 8.56 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala s helikopterjem obolelo osebo iz Črnomlja v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.33 sta v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odstranili motor z vozišča, nudili prvo pomoč poškodovani sopotnici na motorju do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) NMP Šmarje pri Jelšah, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.39 sta na Šmarski cesti v Kopru trčili vozili, osebno in tovorno. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom pri urejanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.51 sta na Drenovem Griču, občina Vrhnika, na regionalni cesti Vrhnika–Brezovica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu otroku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so tudi odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, zasilno počistili cestišče in pomagali delavcem avto vleke pri nalaganju vozil.

Ob 18.37 sta na Trojanski cesti v Lukovici pri uvozu za kamnolom trčili osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri iznosu osebe iz vozila ter oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP so poškodovana prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.27 sta na Mariborski cesti v Dravogradu trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in z vpojnim sredstvom posuli po vozišču iztekle tekočine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.52 sta v Slovenj Gradcu na obvoznici trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečene osebe in delavcem vlečne službe pri nalaganju osebnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.16 so v naselju Veliki Podlog v občini Krško zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Veliki Podlog so pogasili goreče saje, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Celje

Ob 13.24 so v naselju Ravne v občini Šoštanj zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šoštanj-mesto so pogasili goreče saje, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 je v ulici Industrijska cesta v Kromberku, občina Nova Gorica, v proizvodnih prostorih industrijskega objekta zaradi tehnične napake na peči za taljenje aluminija talina iztekala v prostor. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica so pogasili manjši požar, s pomočjo zaposlenih preprečili nadaljnje iztekanje in posledično dimljenje, prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero proizvodne prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 18.40 je na avtocestnem odseku Lesce–Karavanke, občina Radovljica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Lesce so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na vozilu. Posredovanje Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in Kranj ni bilo potrebno. Obveščeni delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.49 je na Rusjanovem trgu v Ljubljani, na parkirišču pred stanovanjskim blokom zagorelo osebno vozilo. Požar se je hitro razširil na šest osebnih vozil, ki so bila parkirana v bližini. Požar, ki je uničil štiri in poškodoval tri osebna vozila, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Bizovik.

Ob 10.03 se je v Sinji Gorici, občina Vrhnika, na regionalni cesti Vrhnika–Brezovica kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Verd in Sinja Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.15 je na Cesti na Roglo v Zrečah gorela živa meja. Požar so pogasili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.54 je na Ambroževem trgu v Ljubljani gorela plastična gradbiščna ograja. Manjši začetni požar so pogasili policisti PP Ljubljana-center, ki so prvi prišli na kraj dogodka. Gasilci GB Ljubljana so preventivno pregledali okolico.

Ob 14.30 je na Slivniškem hribu v naselju Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, zagorelo zaradi nenadzorovanega kurišča. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnja Slivnica in Grosuplje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.59 je zagorela suha trava pri naselju Dolga vas, občina Lendava. Požar, na površini okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Lendava in Dolga vas.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.13 se je na Levstikovem trgu v Ljubljani kadilo iz podzemnega zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 17.23 je v Šolski ulici v Slovenski Bistrici gorel zabojnika. Požar, ki je zajel tudi živo mejo v bližini, so pogasili gasilci PGD Zgornja Bistrica.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 11.56 so na območju naselja Dolenje Skopice, občina Brežice, pri zemeljskih delih naleteli na minometno mino kalibra 81 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Koper

Ob 19.12 je v naselju Dobrava v občini Izola občan pri nabiranju špargljev naletel na topovsko granato kalibra 75 mm, francoskega izvora, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta granato odstranila in prepeljala v varno skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.15 sta ob ulici Vodovodna pot v Kromberku, občina Nova Gorica, na gradbišču pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 41,5 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 12.54 je na Cesti na Čuklje v naselju Vrtojba, občina Šempetra-Vrtojba, občan našel ročno bombo mase 0,72 kilogramov, angleške izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.18 so v Kavčah v občini Velenje gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanjskem objektu in tako omogočili reševalcem NMP Velenje do obolele osebe.

Ob 14.44 se je v Kavčah v občini Velenje podrlo drevo čez vozišče. Drevo so odstranili gasilci PGD Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in tako omogočili policiji vstop v stanovanje, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 18.18 so v Goriški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana vstopili s pomočjo lestve preko balkona v stanovanje in odprli vrata stanovanja ter tako omogočili vstop do preminule osebe reševalcem NMP in policistom.

Izpostava Maribor

Ob 12.14 so na Črnogorski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 13.01 so v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila reševalcem NMP Slovenska Bistrica.

Ob 13.13 so v Betnavskem gozdu v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor odstranili drevo, ki je ogrožalo sprehajalce.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.15 so v Gradnikovi ulici v Kanalu, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu bolnika iz stanovanjskega bloka v reševalno vozilo.

Ob 16.05 so v Gradnikovi ulici v Kanalu gasilci PGD Kanal nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.57 so na Partizanski poti v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili pristojni službi pri prenosu preminule osebe iz večstanovanjskega objekta do vozila.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/