Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gostil turškega ministra Çavuşoğluja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar je na uradnem obisku gostil ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Mevluta Çavuşoğluja.
Ministra med novinarsko konferenco za govornico, v ozadju turška in slovenska zastava

Ministra Mevlüt Çavuşoğlu in dr. Anže Logar | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 3

Uradni obisk zunanjega ministra Republike Turčije je bil priložnost za pregled dvostranskega sodelovanja ter pogovor o nadaljnjem razvoju odnosov med Evropsko unijo in Turčijo. Poudarek je bil na pripravah Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021. Ministra sta izmenjala mnenja o aktualnih regionalnih vprašanjih, predvsem o razmerah na Zahodnem Balkanu, v vzhodnem Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu.

Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije k nadaljevanju konstruktivnega dialoga med Evropsko unijo in Turčijo, ki bi pripomogel k napredku pri vprašanjih, ki so videna kot razdvajajoča, posebej v vzhodnem Sredozemlju. Napredek v letošnjem letu je zaznaven, kar Slovenija pozdravlja, vendar mora ostati pozitivno usmerjen. Evropska unija in Turčija ostajata pomembni partnerici v gospodarskem, varnostnem in migracijskem kontekstu. Minister dr. Logar je poudaril pomen nadaljnje odkrite in partnerske komunikacije in ohranjanja perspektive širitvenega procesa Evropske unije, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

Slovenija in Turčija v letošnjem letu obeležujeta 10. obletnico sklenitve strateškega partnerstva. Ministra sta govorila tudi o gospodarski menjavi med državama, priložnostih za investicije ter uravnoteženju trgovinskega deficita na strani Slovenije.